brystproteser og kapseldannelse

Spørsmål

Jeg fikk fjernet silikonimplantater for en uke siden grunnet hard kapsel og smerter på høyre side. Kapselen ble ikke fjernet, noe jeg reagerer på nå i etterkant. Men mest av alt SMERTER! Smertene på høyre side er uutholdelige og har bare økt i styrke. Venstre side kjenner jeg ingenting, men høyre siden er ti ganger mer smertefull nå enn den var når jeg hadde implantatene inni. Hva kan dette være? Jeg kontaktet kirurgen som ikke skjønner at jeg kan ha så vondt, men tro meg, helt forferdelig. Det er ikke sårsmerter, jeg har ingen feber. Jeg trenger hjelp og vet ikke hva jeg skal gjøre. Mine spørsmål er nå:

1.Hva kan disse smertene være? (Det har jo tydeligvis sammenheng med kapselen, siden det bare er på høyre side)
2. Fjerner man ikke kapselen?
3. Kan det være rivd i stykker/revnet noe inne i brystet?
4. Kan det være en betennelse inni brystet? (Ville jeg ikke hatt feber og andre plager da?)
5. Kan disse store smertene være muskulære? (Som kirurgen foreslo..)
5. Vil disse smertene forsvinne?

Engstelig

Svar

Kapseldannelse er det største problemet med brystimplantater. Det danner seg alltid en hinne rundt et fremmed materiale som settes inn i kroppen, også brystimplantater. Over tid kan denne hinnen trekke seg sammen og blir for liten for protesen slik at denne blir mer og mer sfærisk i form. Man vet ikke helt årsaken til denne prosessen. Den dominerende teorien er at dette skyldes lavgradige bakterier som ligger på overflaten til implantatet og danner en biofilm, og at kroppen danner en overdreven arreaksjon mot dette. I hvertfall blir brystene harde og veldig runde, og man må da skifte implantatene og fjerne eller spalte kapselen.

Du har altså ikke fjernet kapselen, kun spaltet den. Dette er vanligvis tilstrekkelig, da får implantatet nok plass og brystet får normal form og blir mykt. Tilhengerne av biofilm teorien vil da mene at bakteriene fortsatt er der, men det er vanskelig å påvise noen forskjell i tid til ny kapseldannelse når man kun spalter kapselen versus å fjerne den. Hvis det er lite brystvev eller dårlig hudkvalitet, kan brystet bli veldig løst etter at kapselen blir fjernet og protesen vil synes og kjennes lett. Det er likevel enighet om at må fjerne den når det er kalknedslag i kapselen, da vil brystet uansett ikke bli mykt hvis man lar noe stå igjen.

Vanligvis er proteseskift og spalting av kapselen lite smertefullt, men hvis protesen har ligget under brystmuskelen, kan spaltingen av kapslingen gjøre at ribben blir blottlagt og, det er smertefullt. Sår på brystmuskelen er også smertefullt. Slike smerter varer vanligvis 2-3 uker for så å forsvinne.
Jeg tenker som du at siden det ikke er feber eller rødme i huden og det ikke er vondt å ta på, er det lite sannsynlig at det er noen infeksjon.