Brudd i øvre del av lilletåknokkelen

Spørsmål

Hei! Jeg heter Knut, er 29 år og har det siste halvåret slitt med brudd i bakre kant av femte metatarsal.
Først 17/6 påvist brudd/brist, 6 uker i gips frem til 25/8
Rehabiliteringsprosess uten gips fra 25/8-29/9 Rehabiliteringsprosessen er over 29/9. RTG viser kun mindre spor, ingen smerte og det konstateres at bruddet er leget.
25/10 Pådrar meg nytt brudd på samme sted pga. overtråkk, denne gang ser man tydelig glise gjennom bruddstedet.
6 nye uker i gips frem til 5/12. RTG viser at bruddet ikke er leget like bra som etter 6 uker i gips forrige gang.
Ortoped mener bruddet egentlig ikke har grodd, foreslår skrue - Jeg er skeptisk! Reiser hjem uten gips, ble bedt om å være høyst varsom og kun belaste forsiktig. Har for øyeblikket betenkningstid i forhold til inngrep med skrue.
Jeg er veldig usikker på videre løp, har hørt skrue også er risikabelt.
Spørsmål, har bruddet på siste bilde fra 5/12-2017 grodd tilstrekkelig til at jeg kan vente noen uker til og forvente at dette gror seg til slik at jeg slipper skrue? Jeg skal til ny undersøkelse den 5/1-21018
Jeg har også vedlagt bilder fra 17/7 og 25/8 for å forklare utviklingen som i utgangspunktet var veldig positiv frem til jeg slo det opp igjen 25/10.
I utgangspunktet er nok de to siste bildene fra 25/10 og 5/12 mest interessante.
På bilde fra 5/12 mener jeg at bruddet har grodd mest på midten men er veldig usikker på kantene som ser relativt "tomme ut". Har det begynt å fylle seg opp med beinmasse der også eller må jeg konstatere at bruddet i løpet av 6 uker ikke har grodd noe særlig, spesielt på kantene?
Generelt søker jeg råd og anbefaling om videre løp samt en forklaring på om bruddet leger seg med utgangspunkt i bilde fra 5/12.
Takk på forhånd :)
Mvh Knut Arne Grosås

Svar

Hei, Knut!

Jeg ville ikke tillagt disse nyanseforskjellene så veldig mye vekt, spesielt ikke de to siste. Røntgenstrålene har ikke samme bane gjennom beinet på disse, og det blir derfor ikke riktig å konkludere, da bruddspalten ikke er friprojisert på samme måte.

Jeg ville helt klart sett dette an. Det virker som det grodde med direkte tilheling første gang, altså at det ikke ble dannet noen klump med nytt bein. Det har ikke beveget seg i det hele tatt de siste bildene heller, og hvis du i tillegg ikke har smerter, virker jo dette å være veldig stabilt, og jeg ser ikke hvorfor dette ikke skulle kunne gro greit igjen.

Denne delen av tåen er ikke det området hvor det ofte oppstår manglende tilheling. Det ser man ved brudd lenger ute i tåknokkelen.

Hvis du har lite smerter ved neste kontroll, ville jeg i utgangspunktet ikke satt en skrue i dette, før det i hvert fall etter minst 3 måneder ikke viste tegn til å tilhele helt. Forøvrig tror jeg dette bruddet egner seg best for pinner og cerclage.

Lykke til!