Brudd i albue

Spørsmål

Jeg hadde et uhell der jeg falt på sykkel, og landet direkte på venstre albue på asfalten. Dette gjorde naturlig nok veldig vondt, men jeg ventet at det skulle gå over, og gikk derfor ikke til fastlegen før fem dager etterpå. Smertene hadde absolutt ikke gått over, jeg gikk med armen i fatle, og kunne ikke bruke den. Legen har notert at det er større skrubbskade og hematom, og hevelse i håndleddet. Legen renset såret, la ny fatle og anbefalte grønnsåpebad, og jeg ble bedt om å komme tilbake for sårskift etter en drøy uke. Jeg kom tilbake halvannen uke senere, legen sjekket tilheling av huden, og mente fremdeles at det ikke var grunn til bekymring - albuen var bare litt hoven.
I løpet av de neste 3 månedene var jeg tilbake til legen til sammen 5 ganger grunnet andre ting, og jeg påpekte albueproblemene hver gang. Først etter 15 uker ble det bestilt røntgen, og det viste seg at jeg har en olecranon-fraktur med 40mm diastase, som ikke kan opereres.
Jeg har forsøkt å finne svar på hva som er vanlige retningslinjer for henvising til røntgen. Ved et uhellstilfelle, slik som mitt, der det helt klart oppsto akutt smerte ved fall direkte på albuen, - er ikke dette et klart tilfelle som bør sendes til røntgen?

Spørsmål nummer to: Hva kan være grunnen til at det ikke kan opereres? Jeg har hørt om andre som har kunnet operere brudd etter mange måneder. Kan det være pga triceps som har trukket beinfragmentet for langt bort?

Svar

Hei! Henvisning til røntgen gjøres i de tilfeller der det er stor mistanke om brudd. Det er skademekanisme, energi i skaden, samt klinisk undersøkelse med funksjonstester som ligger til grunn for en slik vurdering. I tillegg er det viktig å vite noe om tidligere sykdommer som benskjørhet.
Brudd i lårhalsen gir typisk feilstilling av foten, brudd i håndleddet kan gi feilstilling av håndledd mm. I mange tilfeller finner man ingen brudd ved røntgenundersøkelse. Det betyr at det dreier seg om en forstuvning. Det er sannsynligvis din leges primære vurdering.
2. Noen brudd må opereres. Det er brudd som ikke vil gro i riktig posisjon pga muskelgrupper som trekker bruddspaltene fra hverandre. Mange brudd blir aldri operert fordi bruddet er stabilt og vil gro helt fint av seg selv. Det er sjeldent at brudd ikke kan opereres fordi det har gått for lang tid. Har bruddet grodd helt skjevt med betydelig funksjonshemming, er det mulig å meisle dette opp igjen for ny stabilisering. Jeg vil anta at bruddet du har er i seg selv stabilt og vil gro i riktig posisjon. Det har ingenting med triceps å gjøre. Dersom denne har trukket benfragmentet bort med nedsatt funksjon i albue, er det desto større grunn for operasjon. Opplever du betydelig funksjonshemming i albue og hånd? I så fall bør du få en ny vurdering med tanke på operasjon.