Brudd eller ikke brudd?

Spørsmål

På joggetur for en og en halv uke siden tråkket jeg over ankelen.
Jeg hørte det knaste i benet og det ble umiddelbart en stor kul på ankelen.Jeg kunne ikke sette beinet ned og reiste til sykehuset.Der sa De det var brudd, og jeg ble gipset.Etter en uke med veldige smerter reiste jeg igjen til sykehuset hvor De tok av gipsen og sa det ikke var brudd likevel.Ingenting mer ble gjort.Det er framdeles vedig vondt.Er det vanlig at folk blir behandlet slik? Jeg ble jo litt sjokkert,og fikk ingen unskyldning.Ankelleddene mine er veldig slakke, bør jeg gjøre noe med det?Jeg har tråkket over mange ganger. Men aldri sånn som dette.

Kvinne, 35 år

Svar

Hei!

På ditt første sykehusbesøk antok legen at det var brudd, sannsynligvis fordi han tolket røntgenbildet slik. Noen ganger kan dette være litt vanskelig, særlig hvis det er en fersk lege i mottakelsen. Benet ditt ble gipset i en uke og i bunn og grunn var det ikke så dramatisk - ankelen ble immobilisert og det er nok positivt også hvis det bare var en overtråkk.

Smertene du opplever nå må nesten bare ta den tid de trenger, du kan holde benet høyt når du feks sitter foran fjernsynet eller i sofaen, eventuelt ha på et støttebind som du får kjøpt på apoteket. Du kan forsiktig begynne å bruke ankelen/foten når du kjenner at det ikke er for smertefullt, og så belaster du til smertegrensen.

Hvis du veldig hyppig opplever overtråkk kan det noen ganger korrigeres kirurgisk, men vanligvis er det trening som er løsningen.

Jeg er enig i at du burde få en forklaring og en beklagelse siden du brukte gips i en uke unødvendig. Imidlertid har behandlingen ikke gitt deg noen skade, du er ikke feilbehandlet, men kanskje overbehandlet.

Det hadde vært verre om det var brudd som ikke ble oppdaget før etter en uke.

God bedring!