Bronkitt - virus eller bakterier?

Spørsmål

Jeg var hos bedriftslegen i dag og fikk konstatert at jeg har fått en kraftig bronkitt etter forkjølelse. Han gav meg antibiotika (vibramycin). Jeg trodde ikke antibiotika hadde noen virkning på bronkitt som jo er en virus? Har han gitt meg feil medisin?
Vennlig hilsen hostende

Kvinne, 37 år

Svar

Hei!

Du har rett i at bronkitt som regel skyldes virus. Bronkitt er en betennelse i slimhinnen i luftrøret og bronkiene i lungene. Som regel starter en slik sykdom med en øvre luftveisinfeksjon, med symptomer fra hals, svelg og nese. Etter hvert kan infeksjonen "krype nedover", og gi sårhet når man puster, pipelyder og vond, gjerne gjøende hoste. Noen får opp slim når de hoster, det kan være lett blodtilblandet.

Det er ikke bestandig enkelt å skille mellom bakterieinfeksjoner og virusinfeksjoner, en enkel blodprøve kan gi en pekepinn om dette, prøven heter CRP og tas ved et lite stikk i fingeren.

En bronkitt skyldes altså svært sjelden bakterier, men hvis CRP er tilstrekkelig forhøyet kan mistanken om bakterier likevel være tilstede. Å skille en bronkitt fra en lungebetennelse kan også være vanskelig bare ut fra sykehistorie og ved å lytte på pasienten.

Jeg vil tro legen din har en tanke med å gi deg antibiotika, spør ham gjerne konkret om dette hvis du er i tvil.