Bråvåkning

Spørsmål

Hei!

I ca. to år nå har jeg hatt problemer med at jeg bråvåkner i innsovningsfasen.
Føler at det er noe rundt hjertet. Litt vanskelig å sette ord på, men det føles som om det er like før det stopper eller at det er noe med muskelaturen i området.

Skjer KUN når jeg er i ferd med å sovne inn, aldri ellers i døgnet.
Lik som armen eller benet plutselig gjør en ufrivillig brå bevegelse, er det noe smeller til i brystet og jeg hiver opp øynene.

Dette skjer gjerne en 4 - 6,7 ganger før jeg sovner inn skikkelig.
Våkner aldri når jeg først har sovnet.

Har ingen smerter og hjertet forandrer ikke tempo. (En sjelden gang slår det raskere, men tror det er mer av frykt.)

Mann, 28 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det er faktisk ganske vanlig å oppleve litt "rare" fenomener i overgangen mellom våken tilstand og søvn. På medisinsk fagspråk kalles dette gjerne "innsovningsfenomener" eller "hypnagoge fenomener". En engelsk søvnundersøkelse viste at rundt 60 prosent av voksne opplever slike fenomener, ofte eller sjeldent.

Det vanligste er å oppleve at det rykker til i kroppen akkurat idet man sovner inn. Rykningene kan komme i armene, beina, hodet, eller i hele kroppen. Mange opplever samtidig en følelse av sjokk, eller det kjennes ut som om man faller. Noen opplever dessuten at de ser lysglimt eller hører lyder.

Det kan virke som om denne typen innsovningsfenomener oppstår lettere hvis man er spesielt trøtt når man går til sengs, hvis man er i en periode med mye stress på dagtid og etter kraftige fysiske anstrengelser. Noen får dem lettere hvis de har spist et spesielt stort måltid eller drukket alkohol før leggetid.

Innsovninngsfenomener er ufarlige, selv om de altså kan virke ganske skremmende noen ganger. Hos enkelte kan de komme så ofte at de forstyrrer søvnkvaliteten merkbart.

Hvis det skulle vise seg at du blir mye plaget av dette, kan det være aktuelt å bli henvist til et søvnlaboratorium eller en lege med spesiell kompetanse innen søvnforstyrrelser. Dette kan du snakke med fastlegen din om.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 199,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn