Bør jeg gå til legen ?

Spørsmål

Har siste uke hatt problemer med hard/ treg mage, følelse av urinveisinfeksjon nå jeg tisser (har hatt det flere ganger tidligere), verking i kroppen spes. underarmer (innsiden) og noe i fingrene og litt rar følelse i beina når jeg går- (kiling?). Spesielt innside av fot (fra hæl ut mot storetå). Fikk anbefalt pinex og ibumetin fra apoteket- dette har hjulpet noe mot verkingen. Er ikke hjemme fra jobb, men synes dette er plagsomt. Lurer på hva det er. Er ellers frisk og rask, sjelden syk. Spiser sunt, går ofte turer. Bør jeg gå til legen?

Kvinne, 26 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Jeg oppsummerer først dine symptomer
1) forstoppelse
2) mulig urinveisinfeksjon
3) verking i underarmer, finger og føtter

Jeg synes ikke at der er grunn til å tro at disse tingene henger sammen, men det jeg ihvertfall kan gi deg et klart svar på, er at ja du bør ta en tur til legen, dette pga at du synes det kjennes ut som du har urinveisinfeksjon. Symptomene er ofte at det svir når man tisser, og/eller at man må tisse veldig ofte.

En urinveisinfeksjon er noe man ikke skal gå rundt med uten behandling, da det i verste fall kan stige oppover i urinveiene og gi nyrebekkenbetennelse, som er en mye mer alvorlig tilstand en vanlig blærebetennelse.
Andre argumenter som taler for å gå til legen, er at det er jo vanligvis så såre enkelt å bli kvitt med en evt antibiotikakur, samt at det er lett å slå fast om du har det eller ikke har det. Husk bare å ta med morgenurinen din på et sterilt glass.

Din forstoppelse er ikke noe du trenger å ta kontakt med lege for i første omgang. Prøv å spise mer fiberrik kost (grønnsaker, frukt og svært grovt brød), spis noe svisker hver dag, drikk rikelig med vann, helst en halvliter før hvert måltid. Bruk rikelig med oljer i matlagingen, og gjerne en spiseskje med f.eks. kaldpresset linfrøølje eller Udos olje før måltidet, en eller flere ganger daglig. Udos olje pleier å virke ganske så avførende, tatt på den måten. Kjøpes på helsekost. Pærejuice er også et godt tips, Tine har noen små kartonger som er greie.
Linfrø er avførende, bland det med havregryn og f.eks. Biola e.l. som en frokostblanding.
Spis helst hver 3.time.
Daglig mosjon er også svært nyttig for å få i gang avføringen.

Dine plager fra underarmer, fingre og føtter kan jeg si lite om, uten å undersøke deg nærmere. Det høres ihvertfall ikke alvorlig ut, men du kan nå nevne det for legen når du først er der allikevel med og tar opp din mulige urinveisinfeksjon.

Lykke til og god sommer videre !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 199,-