Bør gravide reise til tropene?

Spørsmål

Hei, jeg har akkurat oppdaget at jeg er gravid. Og vi hadde ønsker oss en bryllupsreise til et tropisk strøk i juletider. (Maldivene, Thailand) Og nå som vi venter barn, kan det bli en stund til vi får muligheten til noe slikt igjen. Er det ok, å reise når man er 3/4 måneder på vei? Hvor gammel må barnet være for å evt kunne bli med? Bør vi legge reisen på is? Vil ikke gjøre noe risikabelt for barnet, men samtidig veldig lyst til å få til denne reisen. Det er jo kun nå vi bare er to :) Hva ville du anbefalt?

Svar

Hei.

Jeg har bedt vår ekspert på reisemedisin, dr Gunnar Hasle, svare på ditt spørsmål. Her er hans svar:

"Generelt fraråder vi gravide å reise til eksotiske steder, både på grunn av risiko for blodpropp under flyreiser, diverse infeksjoner man kan pådra seg. For høygravide kan det også være fare for overoppheting av fosteret ved intens soling mot maven. Det er også greit å være i Norge om det skulle skje komplikasjoner under svangerskapet. Gravide kan ikke dykke. Det er flyforbud fra uke 36. Se også http://www.reiseklinikken.no/reiser_gravide.asp.

Når det er sagt, er 3.-4. måned den tiden det er minst problemer med å reise som gravid, og både Thailand og Maldivene er i hvert fall et land hvor man slipper å ta malariamedisin (bortsett fra noen avsidesliggende steder i Thailand). Men spør du meg om et råd, vil jeg si at du bør velge norsk jul i år. Det finnes ingen ting som er viktigere enn graviditet.

Når det gjelder barna, er det de minste som oftest trenger legehjelp og sykehusinnleggelser ved utenlandsreiser. Vi anbefaler å vente til barnet er 5 år."

Ha det bra.

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 289,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-