Blodsukker

Spørsmål

Jeg har følt at jeg har holdt på å besvime to ganger i høst, begge ganger tidlig på formiddagen, jeg har da ikke spist noe. For en tid tilbake ble blodsukkeret målt ved en rutine kontroll ved sykehuset fastende om morgenen. Verdien som ble målt var 6,8 mmol/l, testosteron nivået var også lavt, almennlegen min foretok seg ikke noe etter disse dette.
Jeg har kjøpt et blodsukkerapparat og målt noen morgener, fastende er verdiene 6,5 mmol. En time etter jeg har spist en lett frokost f. eks to halve rundstykker med ost er veriene ca 9,2.
Jeg føler meg svimmel, trøtt og slapp. Har ikke følt meg frisk de siste årene.

Har jeg diabetes to?
Hva bør jeg gjøre?

Mann, 47 år

Svar

Hei !

Dine fastende blodsukkerverdier er for høye.
Hvorvidt du har diabetes 2, må det en prøve til for å avgjøre.
Det er en såkalt sukkerbelastningsprøve, hvor du møter fastende, tar blodsukker, drikker en viss tilmålt mengde druesukkerløsning i vann, venter 2 timer, og så måler blodsukkeret påny.

Da finner man ut hvordan kroppen "håndterer" sukker, og hvis dette svaret også er for høyt, sammenholdt med ditt allerede forhøyede fastende blodsukker, så har du diabetes 2.

Dersom dette svaret på glukosebelastningstesten imidlertid er innenfor normalen, så har du det som heter "nedsatt glukosetoleranse".
Det er en tilstand som er "forløperen" til diabetes 2, og du vil da med relativt stor sannsynlighet få diabetes over tid, hvis ikke riktige tiltak iverksettes.

Det vesentligste for å forhindre (og også behandle) en diabetes 2, er mosjon og kost. Evt vektnedgang om man er overvektig.
Dette er et svært emne i seg selv, og mye å si om dette, så det blir noe for omfattende her, men det vil din lege fortelle deg mer om.

Det viktigste er at man oftest kan forhindre en utvikling av diabetes 2 med riktige kost og riktig / nok mosjon !

Men det er helt klart at du skal få foretatt en glukosebelastningstest, når du har forhøyede fastende blodsukkerverdier. Så det kan du gå med til din lege som en "bestilling".

Forøvrig er det en svært lang rekke tilstander som kan gi slapphet og svimmelhet, og det behøver ikke å ha med blodsukkeret ditt å gjøre. Dette er en utredningssak i seg selv, og det synes jeg også din lege bør utrede, bl.a. ved forskjellige blodprøver; f.eks. blodprosent, vitamininnhold i kroppen m.v m.v.

Ønsker deg lykke til !