Blodpropp og flyreise

Spørsmål

Dyp venetrombose for 3 mnd. siden.
Skal reise med fly til Spania i juni, må INR verdien være høyere under reisen.
Er det andre forhåndsregler jeg må ta, bruker strømpe. Kan jeg bruke klasse 2 strømpen, eller må jeg ha spesielle "flystrømper"?

Medisiner: Marevan

Kvinne, 49 år

Svar

Det er liten risiko for blodpropp dersom du får Marevan, og INR er i terapeutisk område. Problemet blir neste gang du skal fly, om du da har sluttet med Marevan. Da vil jeg vil anbefale deg å ta en sprøyte med Fragmin før reisene. Du må få resept av legen din, men du må sette sprøyten selv (om du ikke har reisefølge som kan gjøre det), da stoffet har kort virkningstid. Albyl E forebygger ikke blodpropp ved flyreiser. Elastiske strøper forebygger ødemer, men har usikker effekt mot blodpropp. Det er viktig å drikke mye vann og juice, og gå så mye som mulig på flyet, men det lave trykke i kabinen gir i seg selv en økt blodpropprisiko, og det kan du ikke gjøre noe med.