Blødning fra penis og herpes

Spørsmål

1. Jeg har i et halvt år nå hatt periodiske små, kortvarige blødninger fra penis. jeg har blitt sjekket for de fleste sykdommer uten resultat (inkl prostatitt). Tidligere har jeg blitt diagnostisert med både kjønnsvorter og kjønnsherpes, men disse symptomene er ikke påfallende for disse sykdommene.. Jeg har oppdaget en slags blemme på innsiden av urinrøret og lurer på om det er noen sammenheng?? Hva kan forårsake dette? I perioder kan det svi litt også, og etter vannlating kommer det nå alltid et par dråper i ettertid.. Legen min sier jeg ikke skal uroe meg da testene for klamydia og prostatitt var negative. Likevel plager det meg! Noen tanker?

2.Mine herpesutbrudd er ganske hyppige (ca hver 3.uke)- finnes det noe tips for å senke frekvensen av utbrudd? Har fått valtrex, men dette minker jo bare varigheten av hvert enkelt utbrudd. Bør jeg bytte medisin? Ellers har jeg hørt om noen so lot utbruddene komme i et års tid uten medisinering for å la viruset "brenne fra seg". Er det noe fornuft i det? Er det kommet en vaksine for jenter på markedet?

Relevante sykdommer/medisiner: kjønnsherpes, valtrex

Mann, 25 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Slik jeg forstår deg så har du blødninger fra urinrøret i penis. Du har vært utredet blant annet med tanke på prostatitt, som er en betennelse i prostatakjertelen. Typiske symptomer ved prostatitt er smerter eller ubehag i mellomkjøttet (området mellom penisroten og endetarmen) som kan stråle ut til pung, lyske, rygg eller mage, vannlatingsproblemer (blant annet smerte/svie ved vannlating, tømningsproblemer og inkontinens), smerter under og etter sædutløsning, samt blod fra urinrøret eller blodtilblandet sæd.

Når det gjelder kjønnsvorter så kan disse finnes i urinrøret og gjøre at slimhinnene her har lett for å blø. Herpes gir først og fremst blemmer som sprekker og danner små sår, og det er – som du sier – ikke forbudet med blødning. Det er vanskelig å gi noen diagnose via internett på ”blemmen” på innsiden av urinrøret dette kan for eksempel være en herpesblemme, en abscess (byll) eller en kjønnsvorte, men få legen din til å ta en titt på den.

Svie og drypping etter vannlating er typiske symptomer ved blant annet urinveisinfeksjon, kjønnsykdommer (klamydia og gonoré) og prostatitt.

Det er viktig å vite om blødningene dine kommer spontant eller om de opptrer i forbindelse med vannlating eller sædavgang. Blod i sæden er et ganske vanlig symptom, og er i de aller fleste tilfeller helt ufarlig. Blod i urinen må utredes videre, fordi det kan være et tegn på blærekreft. Spontane blødninger fra urinrøret kan blant annet sees ved prostatitt og ved kreft i urinrøret. Urinrørskreft er imidlertid en sjelden sykdom som særlig rammer eldre personer (oftest over 70 år), og røyking er en viktig risikofaktor for å utvikle denne sykdommen.
Legen din har nok tenkt på disse diagnosene når han ”friskmeldte” deg. Hvis du allikevel fortsatt føler deg usikker, kan du diskutere med legen din om du bør henvises til en undersøkelse som kalles cystoureteroskopi – der man går inn i urinrøret og blæren med en slags kikkert slik at man kan se slimhinnene her og dermed utelukke blant annet kreft i blære og urinrør.

Når det gjelder herpesutbruddene dine, så er det slik at det finnes to typer herpesvirus – herpes simplex virus 1 og 2 (HSV1 og HSV2). Vanligvis er det slik at HSV1 gir infeksjon på leppene (herpes labialis), mens HSV2 gir infeksjon på kjønnsorganene (herpes genitalis), men begge virustypene kan påvises begge steder. Når man blir smittet av herpesvirus, vandrer viruset langs nervene til nerverøttene, der de blir liggende latent (”sovende”) resten av livet. Det finnes ingen behandling som kan ta knekken på slike latente virus, og dette innebærer at når man først er smittet så forblir herpesviruset i kroppen resten av livet. Med ujevne mellomrom begynner virusene å ”vandre” utover i nerven til hud og slimhud, der de gir infeksjon. Den første herpesinfeksjonen gir som regel de kraftigste symptomene, og utbruddene avtar oftest i styrke etter hvert.
Du forteller at du er plaget med hyppige herpesutbrudd, og det er slik at de som har infeksjon med herpesvirus 2 (HSV2) generelt får hyppigere utbrudd enn de som har infeksjon med HSV1. Når det gjelder Valtrex så er det riktig som du sier at det forkorter varigheten av hvert enkelt utbrudd hvis behandlingen startes de første 2-3 dagene etter utbruddet. De som er plaget av hyppige herpesutbrudd vil ofte ha effekt av langtidsbehandling med en lav dose antivirus-midler som Valtrex, da dette er vist å kunne redusere forekomsten av utbrudd. Slik langtidsbehandling bør igangsettes og følges opp av en spesialist i hudsykdommer (dermatologi), og da utbruddene dine er såpass hyppige som hver 3. uke – og hvis du i tillegg er mye plaget – kan du jo ta det opp med fastlegen din om du bør henvises til en slik hudspesialist. Smertene i forbindelse med utbruddene kan lindres ved å ta et varmt grønnsåpebad et par ganger daglig, eventuelt ved å bruke en bedøvende krem (Xylocain). Du bør også unngå trange bukser.
Det er ingen holdepunkter for at viruset vil ”brenne fra seg” hvis man unngår å bruke medisiner. Imidlertid er det mange som har få eller ingen symptomer under utbruddene, samt at utbruddene oftest avtar i styrke og forekomst etter hvert – uavhengig av om man bruker medisiner eller ikke.
Du spør om det er kommet herpesvaksine for jenter, og svaret er at det ennå ikke er noen vaksine på markedet, men det forskes for tiden på dette. Les mer i linken øverst på siden.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 199,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn