Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blir dårlig av sukker og snus. Løsning: Ikke bruk det.

Spørsmål

Hei. Iløpet av 20 åra og fram til no har eg alltid slitt med eg lever i ein "film" eller ut av meg sjøl opplevelse. Har vert til mangen legetimer og psykologer som har sett meg på blant anna antidepresiv og adhd medesin. Adhd fekk eg diagnose som liten, men der har eg for 8 mnd sia vert til utredning der eg fekk bekrefte att det har eg ikkje og har nok aldri hatt det. Berre mykje enegeri generelt.Etter alle turen inn og av legesenteret står fast legen fast. Psykologen meiner det er milde humør svingninger og ein sårbarhet samt angst som ligger bak alt. Som person er eg veldig utadvent når eg er på "normal" tilstand. Har alltid sagt til legen att eg er avhenging faste rutiner. Men det som virklig hjelper er ein 20 min joggetur. Alt er typisk ein som sliter med deprisjon/angst. Det som altid slår meg ut er snop og dårlig matvaner. Har no endret matvanene til veldig sunn kost i over 6mnd men ete eg nokke søtt så blir eg deppa eller sløv i 2 til 3 dager og blir skikkeleg virkeleg uvirklighets fjern og null fokus og konsentrasjon. Har og snuset i 15 år og dei få gangane eg har vert uten snus følet eg meg bedre til sinns, men er veldig svak for og begynde igjen.Må legge til att eg er nokkelunde aktiv i jobben og ellers i løpet av dagen fysisk og har stort sett ete vanleg husmannskost. Så til dags dato veit eg att snop eller søtsaker og lite mosjon og overdreven snusbruk slår meg heilt ut og blir små deppa og uvirkleghets fjern. Unngår fester og sidan det slår meg ut. Det eg lurer på er vilken retning bør ein tenke på og gå for og få livsgnist og fokuset tilbake. Kan det vere att eg ikkje tålet sukker? Har blitt testet for culiaki og det hadde eg ikkje.

Mann 32
Svar

Hei.


Du har altså allerede funnet ut og fastslått at du blir dårlig av:

1) sukkerinntak

2) fravær av regelmessig mosjon

3) snus

4) fester


Det første jeg vil si til det, er følgende:

1) Da er det faktisk slik, og du har funnet en rekke svar selv. Det er kjempebra, for da kan du gjøre noe med det:

2) Da bør du la være å spise sukker, du bør sikre deg regelmessig mosjon, la være å bruke snus, og ikke gå på fester. (Med mindre det er alkoholen på fester som gjør deg dårlig, for da kan du jo gå på fest, men uten å bruke så mye alkohol.) Andre måter å håndtere dette på, finnes jo ikke.

Og det går ikke an å "behandle vekk" disse tingene. Det du kjenner, det kjenner du, og det er ingen sykdom eller noe som helsevesenet kan bekrefte/avkrefte eller behandle for deg. 


Du spør her om det kan være at du ikke tåler sukker. Men da vil jeg stille et spørsmål tilbake: Trenger du egentlig en bekreftelse fra lege på at du ikke tåler sukker, når du faktisk utvilsomt merker selv at du ikke tåler sukker og allerede vet dette? Slik jeg ser det, trenger du ikke at jeg bekrefter noe du selv merker. Ting er jo slik de er.

Jeg kan jo på ingen måte si imot deg å si at "å jo da, klart du tåler sukker" , for du merker jo at du ikke gjør det. Følgelig tåler du ikke sukker. 

Det finnes ingen medisinske metoder å bevise eller motbevise noe du selv kjenner. 


Det greie med disse observasjonene du har gjort, er at er ganske så lett å løse de problemene, for det er jo ikke vanskelig å la være å spise sukker, og ikke trenger vi det. Og det er kun fordeler forbundet med å ikke spise sukker. Og å mosjonere jevnlig, for å unngå å bli dårlig av den grunn, er også enkelt, og innebærer en masse fordeler og "bonuser". Å la være å snuse når du blir dårlig av det, er vel heller ikke vanskelig, for vi mennesker er jo egentlig laget slik at vi nærmest automatisk lar være å gjøre ting som medfører ubehag, ikke sant? Tilfeldig eksempel: Hvis jeg merker jeg blir dårlig i berg-og-dalbaner, så lar jeg være å gå i slike. Eller om jeg blir kvalm av taco eller fårikål, da lar jeg "av meg selv" være å spise det. Slik vil jeg gå ut fra at det er med deg og snus også? Du ønsker jo helt automatisk å ikke bli dårlig, og velger neppe å bruke noe du blir dårlig av.


Når det gjelder fester, så vil du kanskje prøve å finne ut av hva det er med fester som gjør deg dårlig: er det for mye alkohol, så kan du bruke mindre alkohol, hvilket kun har fordeler, evt ikke alkohol i det hele tatt, for det er jo mange mennesker som går på fest uten å bruke alkohol, som kjent. Eller om det er døgnrytmer og lite søvn som gjør deg dårlig av fester, så kan du gå hjem tidligere, for å unngå å bli dårlig. 


Du lurer på hva du skal gjøre for å få livsgnist og fokus tilbake. Det er et kjempespørsmål, og vi er nok er mer over i livskunst enn i medisin her. Det som gir meg glede og gnist, vil kanskje tappe et annet menneske for overskudd, og omvendt. Slik er det jo. Noen blir glade inni seg og føler det meningsfylt å følge med å reality-tv sammen med venner, og da er det slik for de, og på en måte bra for de, for gode opplevelser er jo gode opplevelser, mens jeg blir  nærmest deprimert og sint av å se fem minutter på det, så jeg må la det være, for om jeg hadde brukt fritiden min til det (og andre ting som ikke  gir meg overskudd og gnist) så ville det over tid gjort mye negativt med meg, for både humør, gnist og overskudd.


Hadde du hatt noen påvisbar sykdom som var årsak til manglende gnist og fokus, som (tilfeldig valgt) lavt stoffskifte eller B12-mangel, så ville behandlingen vært å ordne dette med medisiner. Men her forstår jeg det slik at en ikke har funnet noen påvisbar sykdom hos deg, og da er det jo ikke i medisinsk behandling løsningene er å finne, men sannsynligvis mer i livskunst og gode valg i livet. Det handler blant svært mye annet om å være ærlig med seg selv, og bruke tiden din på det som føles meningsfylt og givende, hva det enn er. Hvis det er å gå alene i skogen, så skal du gjøre det, hvis det er å være sammen med masse mennesker og være sosial og prate, så skal du gjøre mer av det. Her er vi alle svært forskjellige.


Du har nå vært hos legen en rekke ganger for disse tingene og legen har ikke kunnet påvise noen sykdom, og følgelig heller ikke kunnet foreslå noen behandling. Det betyr som hovedregel at du faktisk ikke har noen sykdom heller, og at forklaringene og løsningene i ditt tilfelle finnes utenfor helsevesenet og diagnoser. Her synes jeg faktisk at det er vanskelig å tenke noe annet, slik du har forklart din situasjon her.


Og det er jo et glimrende utgangspunkt du faktisk har: at du merker at du blir dårlig av sukker, manglende mosjon, snus og festing. Jeg vil nesten snu litt på tingene og si "så heldig du er som har det slik, for da er det jo så utrolig mye lettere å velge vekk de uheldige tingene der". En person som ikke blir dårlig av sukker eller snus, og ikke blir dårlig i helsen av å ikke trene, vil jo ikke ha like lett for å velge dette vekk som det du nødvendigvis har. 


Jeg håper at jeg med disse innspillene og høyttenkingen kan være med å hjelpe deg videre, og jeg tror virkelig du har mange gode løsninger foran deg, når du allerede har identifisert såpass mange faktorer som virker negativt inn på helsen din, for det er jo forutsetningen for å velge de vekk, og få det bedre. Lykke til!