Bivirkning av hormonspiral?

Spørsmål

Hei.
Jeg opplever for tiden et trykk, press, klumpfølelse på og i halsen, samtidig føler jeg meg tørr i bakerst munnen på tungen i svelget. Jeg drikker masse vann uten at det føles noe bedre. Får også litt slimdannelse, men ikke hver dag. Det føles litt som at jeg svelger slim med hår i på en måte. Vanskelig å forklare. Jeg er nylig operert for endometriose (litt over 2 mnd siden). Det er etter operasjonen og innsetting av hormonspiral at disse symptomene kom, og det er nå 2. gang jeg opplever nøyaktig samme symptom.
(Før jeg ble operert var jeg plaget med vanvittig kvalme, kramper og smerter i magen samt mye plager med avføring og oppblåst mage, så prøvde flere forskjellige hormonbehandlinger som ikke virket).
Dermed ble det nå hormonspiral. Jeg fører en helselogg hver dag for å ta med til etterkontroll, så jeg ser nå at denne klump/trykk/tørr/hårete/slimete følelsen oppsto forrige mnd den 15. og varte til 21. deretter fikk jeg blødninger den 23. som varte til den 28. etter det fikk jeg spotting og det varte helt til 13. denne mnd.
Så denne mnd. den 12. kom halsfølelsen tilbake og jeg begynner å lure på om det er syklusbasert og om dette er noe som kommer pga spiralen, siden jeg ikke opplevde dette før den ble satt inn? Isåfall vil det avta?
I tillegg er jeg konstant trøtt og sliten, jeg sover 8-10 timer om nettene og kan likevel føle behov for å sove på dagen. Jeg er greit aktiv, går mye tur og har to faste lette treningsøkter i uka. Går på matallergi diett og får tilskudd av D og B12 via tabletter. Bruker Livostin nesespray for lette pollenplager. Greit å nevne at jeg har fibromyalgi, matintoleranser -melk, gluten, ris, havre, egg m.f.
Sist jeg var hos legen tok han flere blodprøver samt stoffskifte. Dette var rett før halsplagene gjenopsto, så da nevnte jeg ikke det, da jeg ikke trodde det ville oppstå igjen. Føler meg som en tulling som "hele tiden har no nytt gale" og er flau for å ta det opp med legen, hvis det er noe som går vekk av seg selv.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Det du har spurt om her, er altså om symptomene du beskriver, kan skyldes spiralen, dvs at det er bivirkninger, og om det isåfall vil avta.

Hormonspiralen kan ha en del bivirkninger, men de tingene du forteller om her står ikke direkte beskrevet som bivirkninger under preparatomtalen i Felleskatalogen. Der står f.eks. at "brystsmerter" er en beskrevet bivirkning, men det er jo ikke akkurat det du forteller om her.
Men så er jo alt slikt individuelt, og ingenting kan utelukkes med sikkerhet. Hvis du føler at disse symptomene har med menssyklus å gjøre, og du får bekreftet dette vha helseloggen din over noe tid, så er det en interessant observasjon, og isåfall ville jeg ha diskutert dette videre med fastlegen for å prøve å trekke noen konklusjoner.
Jeg kan mao. ikke gi deg noen sikre svar på dine spørsmål om hvorvidt dette er bivirkninger eller syklusbasert, men at det er et riktig spørsmål å stille, er jeg ihvertfall enig i, og jeg kan også si at begge deler kan være aktuelle forklaringer, -på den måten at det ikke kan kategorisk utelukkes, ihvertfall.

Du spør om det vil avta. For å kunne svare på et slikt spørsmål, så måtte vi ha visst noe sikkert om årsak, og så lenge jeg ikke vet dette, kan jeg heller ikke svare deg på spørsmålet ditt, som du sikkert skjønner.

Jeg tror at du har størst sjanse for å finne ut av dette ved å involvere fastlegen din, så det å tenke at det er "flaut" å oppsøke legen for dette, er en veldig uhensiktsmessig tanke som hindrer deg i å få hjelp. Det finnes jo overhodet ingenting flaut over noe av det du her forteller om, og jeg kan med sikkerhet fortelle deg at ingen lege vil komme på tanken engang, at noe av dette skulle være flaut. Hvis jeg var deg, ville jeg tatt med utskrift av spørsmålet ditt her, til din fastlege til orientering, for du har jo skrevet en god beskrivelse av situasjonen og plagene dine og hva du lurer på, og det bør legen din få lese, for jo mer legen din vet om hva du trenger hjelp med, jo større er sjansen for at han/hun kan klare å hjelpe deg også.

Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-