Bivirkning av antidepressiva

Spørsmål

Nevte medisiner fikk jeg i februar i år for å hjelpe mot "uro/spenning" som jeg har hatt i kroppen i lang tid. Uroen er ikke blitt borte, og jeg har fått store hevelser på hender og ben. Kan hevelsene komme fra nevnte medisiner? Er det i tilfelle andre tilsvarende medisiner en kan bruke ved uro og skjelving i kroppen? (Hjerte og blodtrykk er undersøkt og er iorden).

Relevante sykdommer/medisiner: Mianserin NM Pharma 30 mg og Fluoxetin 20 mg ratiopharm

Kvinne, 68 år

Svar

Hei !

Både Mianserin og Fluoxetin er antidepressive medikamenter, med en viss angstdempende effekt i tillegg.
Mianserin er også ganske så søvndyssende, så det får man ofte hvis man har søvnproblemer i tillegg, eller at uro og spenninger hindrer en i å få sove.

Mianserin kan gi hevelser, ødemer i medisinsk terminologi, så det er mulig at dette kan være en bivirkning. Dette bør du ta opp med legen din, for der finnes også en rekke andre mulige årsaker til at man får ødemer, enn akkurat bivirkninger, og dette kan legen din hjelpe deg til å finne ut av.
Hvis det er slik at det er dette medikantet som gir deg ødemer, så bør du nok heller slutte med det, men NB ikke gjør dette annet enn etter avtale med legen din, slik at legen evt kan finne et annet høvelig medikament istedet.

Det at du ikke kjenner noen effekt av medikamentene ennå, kan bety at du
enten
1) må øke dosen
og / eller
2) Bruke det over noe lengre tid før virkningen kommer
og / eller
3) Evt bytte til andre medikamenter
(så svaret på ditt spørsmål om der finnes andre medikamenter mot disse plagene er helt klart ja, - en hel rekke mulige medikamenter finnes)

Jeg kan ikke si hva som er riktig for deg konkret, da jeg ikke kjenner nok til deg og dine helseproblemer, så ta opp disse mulighetene med legen din.

Lykke til og god bedring !