Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Binyresvulst

Spørsmål

Hei! Jeg er en 27 år gammel jente som har fått påvist binyresvulst. Dette ble oppdaget da jeg var på CT. Var også på CT i fjor men fikk da beskjed om at jeg hadde en cyste på nyren, noe som tydeligvis var feil. Har helt siden november 2007 slitt med kvalme, hodepine og vært veldig sliten. Legen min trodde dette kom av magesår selv om prøvene på det var helt fine. Da /cysten/ ble oppdaget spurte jeg om kvalmen og dette andre kunne komme av denne cysten, noe de sa det ikke gjorde. Jeg prøvde derfor å slå meg til ro med at det var pga stress jeg var dårlig. I fjor høst begynte jeg også å få hjertebank. Jeg ble da redd men fikk igjen beskjed om at det ikke var noe unormalt. Hodepinen har blitt mye verre de siste mnd.. Kommer nesten hver dag og er veldig intens. Verer heldigvis ikke så lenge om gangen. Hadde egentligt slått meg til ro med at dette var plager jeg måtte leve med og som ikke hadde noen fysisk årsak. Men nå når de sier det er binyresvulst jeg har så faller liksom brikkene litt på plass. Stemmer ikke det at dette kan være symptomer på en slik svulst? Hvordan går legen frem videre med slike svulster? Dersom prøvene ikke viser for mye adrenalin, vil de da ikke gjøre noe med svulsten? Legen min vet lite om dette og jeg får generelt svært lite informasjon, noe som er veldig frustrerende... Kvinne, 27 år

Svar

Hei.

Der finnes mange typer binyresvulster, og behandlingen vil avhenge fullstendig av hva slags type det er, hvor stor den er, om den er godartet eller ondartet, om den produserer hormoner eller ikke.

Opp til 10 % av voksne mennesker kan ha den vanligste formen for godartede svulster på binyrene, og disse kalles adrenocorticale adenomer. De produseres oftest ikke hormoner, og de vil ofte bli oppdaget som tilfeldige funn ved CT-undersøkelser m.v., eller ved evt obduksjon når man har dødd av andre årsaker.

Godartede svulster som ikke gir pasienten noen form for plager eller symptomer, og som heller ikke kan utvikle seg til ondartede svulster, er der ingen grunn til å fjerne ved kirurgi.

Jeg vet dessverre ikke hvilken type svulst du har, og kan derfor ikke gi deg konkrete svar her.

Men generelt sett så vil man selvfølgelig forsøke å operere vekk ondartede svulster eller svulster som produserer hormoner.

Behandlingen og oppfølgingen er altså individuell.
Jeg viser til en link fra St.Olavs sykehus:
http://www.stolav.no/templates/StandardMaster____94694.aspx

Her kan man lese:

"BEHANDLING
Som regel utredes man på Medisinsk avdeling, endokrinologisk seksjon. Behandlende lege bestemmer hvilke undersøkelser og prøver som er aktuell i forhold til hver enkelt pasient. Man bestemmer behandling ut i fra de resultatene som kommer fram av undersøkelsene. Finner man at svulsten kan fjernes ved kirurgi, gjør man som regel dette ved kikkhullskirurgi eller laparoskopi."

Hvis din fastlege ser ut til å ikke vite nok om binyresvulst, så skal du allikevel stille ham alle spørsmål du ønsker og trenger svar på, for han/hun vil innhente nødvendig informasjon om tilstanden når du krever svar.
I tillegg må du stille dine spørsmål om videre tiltak og oppfølging her, til den sykehuslegen som er ansvarlig for oppfølgingen av deg. Dette kan du enten gjøre selv, eller be fastlegen din om å gjøre.
Fastleger har tett kontakt med sykehusspesialister om sine pasienter, og kan ta en telefon når som helst for å få rede på hva slags behandling du evt skal ha videre.

Hvorvidt din svulst vil kunne være forklaringen på de plager du har med hodepine, hjertebank m.v., avhenger av om den er hormonproduserende eller ikke. Har du en hormonproduserende svulst, så er slike symptomer som du beskriver ganske typiske.
Men hvis ikke svulsten er hormonproduserende, så må du og fastlegen din lete etter andre årsaker på dine symptomer.

Hodepine er jo et symptom som man kan få av nærmest enhver tenkelig og utenkelig medisinsk og ikke-medisinsk tilstand, og binyresvulst er vel blant de desidert minst vanlige årsakene til hodepine, generelt sett.

Jeg skjønner meget godt din frustrasjon over å ikke få informasjon om noe som til de grader angår deg, og du kan bare "angripe" dette ved å være meget direkte og aktiv overfor din lege, og si at du gjerne vil ha svar på "det og det". Synes ikke din lege å fremstå som noe mer engasjert og hjelpende etterhvert da, så synes jeg ikke du skal ha en slik lege, og da bytter du fastlege enkelt og greit på www.nav.no med et par tastetrykk.

Her er litt mer info om binyresvulster ifra University of Southern California:

http://www.surgery.usc.edu/divisions/tumor/pancreasdiseases/web%20pages/Endocrine%20tumors/adrenal/adrenal%20tumors.html

Jeg håper du har nytte av svaret her, og ønsker deg lykke til!