Bilharzia og bading i ferskvann

Spørsmål

Er det riktig at man ikke skal bade i ferskvann i tropiske strøk?

Takk for svar.

Kvinne, 27 år

Svar

Det man er redd for er noen små blodikter som heter Schistosoma, og som gir sykdommen bilharzia. I et av markens stadier formerer de seg i snegler, og fra sneglene skilles det ut larver som trender seg igjennom intakt hud. Det er særlig i Afrika at denne risikoen er stor. Noen sjøer i Afrika sies å være uten schisto, men de fleste nordmenn som får schistosomiasis har fått det av å bade i såkalte trygge sjøer.

De voksne markene lever i venene rundt tarmer og urinblære, og eggene skilles ut, enten i urin eller avføring. Det blir en betydelig lokalreaksjon rundt eggene, som dessverre ofte kan fare vill, særlig til leveren, og i verste fall til sentralnervesystemet.

Schisto er et stort helseproblem i verden. Man har nå fått en ganske effektiv og ufarlig behandling, så om sykdommen oppdages i tide er utsiktene gode. Vi har ingen vaksine, og ingen forebyggende medisin.

Men konklusjonen er likevel: man skal ikke bade i ferskvann i tropiske strøk, særlig ikke i Afrika. Om man skal bade skal man gjøre det på dypt vann og tørke seg godt etterpå.