Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Bevissthetstap uten føling ved sukkersyke

Spørsmål

Hei !

Jeg er en mann på 32 år og har diabetes. Forrige torsdag besvimte jeg på jobben grunnet lavt blodsukker uten forvarsel,føling.Tilsvarende episode hadde jeg også i august i fjor,også da /heldigvis/ på jobb slik at folk fant meg.
Har også hatt et lign. tilfelle hjemme i leiligheten hvor det siste jeg husker at jeg sitter i stuen og i neste tilfelle våkner jeg opp på soverommet.Går så ut i stuen hvor alt på stuebordet ligger strødd utover gulvet.Husker ingenting fra dette og begynner nå å bli meget bekymret ang. de nevnte opplevelser.
Er det noen som kan hjelpe meg med hvorfor disss hendelser skjer?Hvorfor får jeg en sjelden gang /blackout/ uten føling?
Dette skremmer meg,spesiellt da jeg er singel og alene. Relevante sykdommer/medisiner: Diabetes Mellitus INA

Mann, 32 år

Svar

Hei!

Takk for ditt spørsmål! Du har altså sukkersyke og har opplevd enkelte episoder der du har besvimt helt uten forvarsel på grunn av lavt blodsukker. Jeg skjønner godt at dette kan virke skremmende når du bor alene, og naturlig nok ønsker du å vite hvorfor dette skjer, og hva du kan gjøre med det.

Hypoglykemi (lavt blodsukker) er som regel en komplikasjon til behandlingen av sukkersyke (diabetes). Som oftest opptrer tilstanden blant de som har type 1 diabetes og er insulin-avhengige. Tilstanden kan også opptre hos type 2 diabetikere som bruker insulin, eller som bruker en spesiell type diabetes-tabletter (eks: Amaryl). Tidlige symptomer på lavt blodsukker betegnes føling. Du merker da uro, skjelving, svimmelhet, svette, rask puls, hjertebank, humørsvingninger og sult. Du kan ha hodepine og konsentrasjonsvansker. Man kan også bli forvirret og aggressiv.
Velregulerte diabetikere får vanligvis føling når blodsukkernivået faller under 2-3 mmol/l, mens de som er dårlig regulert, kan få symptomer på et høyere nivå. Ved fall i blodsukker under 2 mmol/l opptrer symptomer som nedsatt bevissthet, bevisstløshet, kramper og lammelser.

Tilstanden skyldes gjerne misforhold mellom antidiabetes-behandlingen, matinntak og fysisk aktivitet. Det er for mye insulin i blodet. Forklaringen er gjerne at du ikke har fått spist nok i forhold til den insulindosen som er satt (eller tablettdosen), og/eller at du har vært uvanlig fysisk aktiv.
Forsvarsmekanismene mot utvikling av lavt blodsukker kan svikte når sykdommen har vart i mange år. Hypoglykemi kan også skyldes bruk av visse typer betablokkere, en medisin som anvendes bl.a. mot høyt blodtrykk og mot angina pectoris. Betablokkere kan kamuflere symptomene. En annen situasjon der hypoglykemi kan oppstå, er etter inntak av alkohol. Denne effekten kan sitte i også dagen derpå, og det er derfor viktig å kontrollere blodsukkeret neste dag. Altfor streng blodsukkerkontroll bidrar dessuten til å øke risikoen for hypoglykemi, fordi en lettere kan "tippe over" på den hypoglykemiske siden.

”Mild hypoglykemi” defineres som en episode med føling-symptomer som går over etter inntak av mat eller drikke der du klarer deg selv. ”Alvorlig hypoglykemi” er episoder der du får enten kramper eller bevissthetstap, blodsukker under 2,8 mmol/l, eller en episode der du trenger hjelp fra en annen person for å komme deg. Du har altså hatt noen episoder med alvorlig hypoglykemi uten noen advarsel i form av føling. Det du ikke nevner er om du til vanlig kjenner føling symptomer når blodsukkeret begynner å bli lavt eller ikke. For å kunne gi noen helt klare råd hadde det også vært nødvendig å vite hvor god blodsukkerkontrollen din er. Følingssymptomene ved lavt blodsukker kan forsvinne når sykdommen har vart i mange år og ved altfor lavt blodsukkernivå over lengre tid. Denne evnen til å få føling kan komme tilbake dersom du i en periode på 3-5 uker kan unngå at blodsukkeret kommer lavere enn ca. 5 mmol/l. Dersom denne metoden ikke skulle ha effekt og du ikke har evnen til å få føling, så kreves det systematisk og hyppigere blodsukkerkontroll fra din side, samt gjøre tiltak for å forebygge at du får lavt blodsukker. Når du har hatt en episode med lavt blodsukker, bør du tenke gjennom følgende:
- Har du ventet for lenge med å spise, eller har du spist for lite karbohydrater?
- Har du vært uvanlig fysisk aktiv uten at du har spist tilstrekkelig?
- Har du drukket alkohol i store mengder?
- Har du tatt for høy dose med insulin (eller blodsukkersenkende tabletter)?

Det kan hende at du bør bestrebe deg på generelt et litt høyere blodsukkernivå enn det du gjør i dag. Dette er noe jeg ikke synes du skal styre med helt alene. Slike episoder med alvorlig hypoglykemi kan være farlige, og jeg synes godt du kan ta en skikkelig gjennomgang med legen din om dette.

En siste tanke til slutt: Har du påvist eller bare antatt et lavt blodsukkernivå når du har besvimt uten forvarsel? (Kan det være en annen årsak til at du besvimer?).

Uansett lykke til! Håper svaret kan være til nytte!!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-