Betennelse og autoimmunitet

Spørsmål

Hei. Dette gjelder min samboer. Han er 39 år, 1.96 høy og 106 kg. Han har de siste 7-8 åra hatt mange betennelser i kroppen. Blant annet betennelse i foten, så ille hvor han da ble innlagt på sykehus. Betennelse i hjerteposen, og innlagt på sykehus. Betennelse i tarmene, også her innlagt. Videre har han nå det siste året vært VELDIG plaget med vond mage, og løs avføring. Vært utredet for dette, de fant ingenting. Han begynnte for ca. 5 år siden å miste hår på hodet, flekkvis. Mistet tilslutt øyebryn hår, øyenvipper samt nesehår. Han har fortsatt ikke fått tilbake alt hår på hodet. Han har og hatt plager med hodepine og søvnløshet,noe legene konstaterte etter mange undersøkelser at det kom av posttraumatisk stress( etter en voldsepisode hvor han fikk flere brudd i ansiktet). I denne forbindelse tok han en søvntest på sykehuset, her fant de ut at oksygenopptaket ikke var opptimalt og at han mulig må til med "maske" om natta. Han sliter nå med stortåa, som legen mener er urinsyregikt. Har hatt dette i ca. 14 dager. Han har og jevnlig gått til fysioterapaut og kiropraktor siste 4 mnd, siden han da plages med smerter i hofte/"rompeområdet". Han har vært gjennom mange tester, blandt annet innen kosthold. Her finner de ikke noe galt. Alle disse plagene kan vel ikke være en tilfeldighet? Men ingen av legene forteller om noen sammenheng. Han blir verre og verre. Som vil si at han nesten er plaget med noe hele tiden.. enten hodepine, betennelser, dårlig søvn, vond mage, veldig plaget med halsbrann. Jeg har lest mye om auto immunitet og grubler på om han kan være innen den kategorien der. Vil til slutt nevne at han jobber veldig mye, er selvstendig næringsdrivende og lite tid til selvpleie. Men, hva kan vi gjøre for å finne ut av dette? Alle disse plagene må jo ha en sammenheng?

Svar

Hei och tack för din berättelse.. Du beskriver en lång tids lidande som måste ha varit mycket frustrerande för både din sambo og dig. Åratal av besvär från huvudet ner till tårna, och utan att din sambo virkar ha fått någon säker diagnos eller något bra botemedel. Som du säkert förstår är det en omöjlig uppgift för mig att förklara vad alla dessa symptom beror på. Jag ser i ditt mail att många läkare har varit inkopplade och jag förutsätter att många olika diagnostiska test har gjorts. Jag känner inte resultaten av dessa och därför blir det än svårare för mig at komma med bra råd.
Din primära fråga är om alla plager är en tillfällighet, eller om de har ett sammanhang. För mig låter det som att din sambo har flera olika tillstånd. Det är väldigt svårt att få ihop betennelse i stortån med vint i magen och sömnapné för exempel. Det är väl egentligen inte särskilt konstigt att man har olika åkommor under en period på 7-8 år, även om din sambo verkar ovanligt drabbad. Ska man få ihop några av hans symptomer till en och samma sjukdom, du nämner autoimmunitet för exempel,behöver man göra riktad provtagning. Sänkeprover för att se generell betennelse är ett bra första test. Det skulle förvåna mig om man inte har gjort detta vid hans tidigare läkarbesök. Man kan också testa för en del vanlig hormonrubbningar som kan ge ospecifika symptom från flera organ. Jag tänker på pröver för skiftestoffer och nivåer av calcium i blodet.
När man har så många olika symptom av den typen du beskriver (huvudpine, dårlig sömn, ont i magen, betennelse,) MÅSTE man också fundera igenom sin livsstil. Vad man än har för odiagnostiserat tillstånd så mår alla människor bättre om man optimerar sina förutsättningar. Jag tänker på följande fyra saker: Regelbunde sömn, minst 7-8 timmar per natt. Rörelse varje dag, till exempel 30-60 minuters promenad. Näringsrik mat med minimalt med socker och mycket vegetabilier. Så lite stress i vardagen som möjligt. Man får ha respekt för svårigheten att leva ett liv som optimerar hälsan men min övertygelse är att det har bättre effekt än många medicinska behandlingar man får i sjukvården.
Jag är ledsen att jag inte kan hjälpa till med mer än sådana hör generella råd, och hoppas att situationen ändrar sig till det bättre för din sambo snart.

Med vänlig hälsning,
Per Åkesson
Infektionslege