Betennelse i akillessenen - et jobbproblem

Spørsmål

Hei! Jeg begynte for ca 8 mnd siden å kjenne mye spenninger i leggene, og etterhvert smerter i akillessenen. Stivhet i leggene om morgenen. En øm kul på begge akillesene, verst på høyre. Vond ved berøring. Bedre av hvile. Jeg har ikke trent fast de siste par årene, utenom svømming, men jeg liker å gå langt, og det blir mye på asfalt. Jeg jobber 50 % på sykehus med mye gåing på harde golv. Jeg er ganske myk i legger og føtter pga bakgrunn med ballettdansing.
Jeg gikk i september til fysioterapeut. Fikk vite at jeg har betennelse i akillessenen.
Han gav meg en øvelse hvor jeg skal stå i trapp e.l. og gå helt opp på tå, og så helt ned til leggen er helt strukket ut, sakte, 15 repetisjoner x 3, 3 ganger i uka, helst med 20 kg vekt! Med håp om at dette ville få akillesen til å regenerere seg. Jeg gjorde øvelsen noen ganger uten ekstra vekt, bare min egen på knapt 48 kg, og syntes det var tungt nok. Dagen etter var smertene mye verre, og jeg ble usikker på om jeg burde gjøre øvelsen. Fysioterapeuten forklarte ikke så mye om skaden og behandlingen. Har søkt på nettet, og jeg blir usikker på hva som hjelper og hva som kan gjøre det verre. Flere nevner lignende øvelser som jeg fikk, men at de kun skal gjøres eksentrisk, dvs gå på tå på begge føttene og så gå sakte ned på den ene, mens jeg fikk beskjed om å gå både opp og ned på en fot (konsentrisk og eksentrisk trening). Vil gjerne ha en second opinion om hvordan øvelsen skal gjøres. Og skal jeg kjøre på selv om smerten blir verre? Tilleggsbehandlinger som hjelper?
Kjøle ned området med is eller bruke varme? Det hjelper litt med varme omslag der og da.
Massere det betente området eller la være? Synes massasje både har gjort det bedre og verre, og det er ulike meninger om dette.
Skal jeg tøye leggene og akillessenen eller la være? Det hjelper mye på smerten der og da, men har lest her på lommelegen at man skal IKKE tøye en skadet sene.
Er bekymret mtp prognose og savner å kunne gå langt og ha normal fysisk aktivitet. Takk!!

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Diagnosen akillessenebetennelse (lat. achilles tendinitt) lar seg oftest enkelt fastslå. Slik diagnostisering baserer seg på selve sykehistorien, og på de plagemønstrene du som pasient kan redegjør for ved en klinisk vurdering.
Funksjonssmerter er det typiske. Disse kan vi bl.a. inndele i fire stadier. Stadium 1:Smerter bare under aktivitet, forsvinner etter en tids hvile. Stadium 2:Smerter under aktivitet, men ikke slik at det hindrer aktiviteten. Stadium 3: Smerter under aktiviteten, for eksempel gange, og slik at hele gangmønsteret ditt endres i et forsøk på å redusere smertene. Stadium 4: Konstant vondt også under hvile. Stivhetsfølelse og startsmerter når du trår ned på gulvet om morgenen er typisk ved tilstanden.

Bakgrunnen for denne tilstanden oppstår varierer og kan likedan være sammesatt. Vi har i alle fall med utgaver av over – eller feilbelastning å gjøre. Overvekt bidrar gjerne sammen med andre faktorer. For din del synes dette ikke å være aktuelt. Sport og idrett kan bli en utløsende faktor; jeg kjenner ikke til hvordan det er med ballettdansere; skulle achilles-tendinitt forekomme hos mange av dem, er det lett å tenke seg at intensiv trening kunne være et vesentlig bidrag.

I forbindelse med s.k. «overpronasjon», dvs. at buen på fotens innside flates av/ tråkkes ned i den fasen hvor hele kroppsvekten hviler på ett ben (ved gange/løp), vil foten vinkles innover i ankelleddet (og i kneet!), slik at akillessenen blir strukket kraftigere på innsiden enn på yttersiden. Skjer dette bare på én side, vil benet tendere til økt «kalvbenthet» og skotøyet vil kunne slites mer på den indre delen av sålen i skohælen. Denne skjevbelastningen vil over tid kunne gi skader i senens innside og over tid gir det vevsforandringer (lat. tendinose) og smerter i senen.
En ultralydundersøkelse kan si noe om tilstanden i vevet.

Mye gåing på harde korridorgulv er belastende, - også for dine 48 kilo. Og ved vanlig gange innebærer hver «landing» på hælen ca. 1,5 ganger kroppsvekten (=1,5G); det tilsvarer ca. 76 kg /fot/steg! Da blir hensiktsmessig skotøy svært viktig! Mange velger en «joggesko», dvs. en løpssko. Dette blir ikke automatisk det «gode valg»: Fordi du går, ikke løper, kan andre sko-alternativ være avgjørende bedre. Dette er ikke helt enkelt å finne ut av, - det blir gjerne en «prøve-og-feile»-situasjon.

I ditt tilfelle har jeg følgende 3 anbefalinger vedr. diagnose og behandling:
1/ En enkel ganganalyse vil si noe om hvorvidt måten du går på er et bidrag til plagene dine.
2/ Kontakt fysioterapeut eller kiropraktor som tilbyr såkalt «trykkbølgebehandling/ ESWT» (ikke ultralyd!). Extracorporal ShockWave Therapy finnes i 2 utgaver, vanligst er foreløpig s.k. «radial trykkbølgebehandling/ rESWT», og en rekke fysikalske institutter tilbyr dette. Behandlingsformen har dokumentert god effekt.
Trykkbølgebehandling lar seg særlig godt kombinere med eksentrisk trening; viktig at forholdet mellom konsentrisk og eksentrisk aktivitet avklares!
Altså: http://www.fysionett.no/fot-og-hael/akillestendinose/

Prøv skotyper tiltenkt «hvitfrakk»-miljøene! Det er selvsagt et problem at det tar noe tid før effekten – på godt eller vondt – blir entydig. Det er konstruert et skoalternativ hvor selve såleløsningen «guider» fotavviklingen mot gulvet, slik den ideelt sett skal finne sted i fotens knokler, ledd og muskler. Denne skotypen er testet ved Universitetet i Uppsala og benyttes ved en rekke norske sykehus. Markedsføres bl.a. av «Enklere Liv»-kjeden.
Nevner til sist at arbeidsplassen din plikter å tilrettelegg for medarbeidere med plager som dine; konkret – og ut fra en HMS-tenkemåte - kan det være aktuelt å vurdere innkjøp av en egnet sparkesykkel som sparer antallet steg (og tid!).
Noen «vinn-vinn-situasjoner» har 2 hjul!
Lykke til

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-