Besvimelse på flyreise

Spørsmål

Svimte av på et fly mellom Værnes og Bodø og er nu tatt fra sertefikatet på bil grunnet at jeg ikke innfrir førerkortforskriftenes helsekrav.
Hendelsesforløp:
Var på seminar på Hurtigruten,har hadd en tøff periode på jobben det siste halve året med mye press fra arbeidsgiver.Siste kvelden på Hurtigruten ble det seint før jeg kom meg i seng ca.04.00 og skulle gå av Hurtigruten i Trondheim før kl.09.00.Det ble selvsagt svært lite søvn og et stort inntak av alkohol.Jeg kom med opp og dro direkte til flyplassen på Værnes og skulle reise til Bodø.Flyet gikk ca.12.00 og fikk ikke tid å spise før jeg kom til Værnes.Like før flyet skulle gå spiste jeg en kraftig middag med kjøttkaker og følte meg veldig oppfylt når jeg gikk inn i flyet.Dette har hendt en gang tidligere,også da med et stort arbeispress over lengere tid og jeg og min kone skulle til syden ut fra Værnes.Ble sittende på Værnes hele natten og vente på flyet og sov ikke i det hele tatt.Da vi endelig kom oss i luften var kl.07.00 om morgenen og vi fikk servert en kraftig frokost med varmkjøttrett og vi delte en liten flaske vin.Etter en kort stund besvimte jeg og fikk surstoff og ble snart helt ok.igjen.Etterpå konkluderte flypersonalet at det ikke var uvanlig at noen svimte av på disse turene grunnet mindre surstoff da de gikk veldig høyt for å spare drivstoff.Begge gangene altså på fly,sliten,lite søvn og den siste gangen svært mye alkohol.Jeg er helt avhengig av sertefikatet i jobben og ankesak ligger nå inne i helsedirektoratet for behandling.Fylkeslegen har avslått dispensasjonssøknad grunnet at det var gått for kort tid siden dette hendte,bare vel en måned.Hva gjør jeg nå,ser du noe medisinsk sammenheng her som kan være possitivt for prosessen.Første gang var jeg ikke til noe undersøkelse,gikk av flyet og ferierte på vanlig måte.Den siste gangen ble jeg hentet av en ambulanse og kjørt til Norlandsykehuset og var der i to dager til observasjon,rønken og prøvetaking.De fant ingen ting som feilet meg.Jeg reiser en god del med fly,har normalt ikke noe problemer med dette men for meg så ser det ut som om at de gangene hvor jeg har hadd lite og ingen søvn i natten i forkant av flyreisen og kraftig måltid og alkohol,da er det problemet oppstår.Hvis du finner en sammenheng her som er positivt for min sak kan du lage et skriv på dette som kan brukes i prosessen.

Relevante sykdommer/medisiner: ingen medisiner og ingen sykdommer foruten en lyskebrokk som skal oppereres 19.01

Mann, 53 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Jeg tror ikke at det lave oksygentrykket i flykabinenen har hatt noe med besvimelsen din å gjøre. Det hender riktignok at folk som har hatt hjerneslag som skyldes forkalkninger i blodårene blir uklare på fly. Da skyldes det nok at de til vanlig bare får såvidt tistrekkelig med oksygen i hjernevevet, og så blir det for lite når oksygentrykket faller. Derfor skal alle som har hatt hjerneslag eller "hjernedrypp" reise med følge. Men det skal veldig mye til at en frisk person mister bevisstheten på grunn av oksygenmangel, da snakker vi om minst 6000 m.o.h. uten trykkabin.

Det du beskriver høres ut som en såkalt vasovagal besvimelse, det vil si et blodtrykksfall som nettopp kan utløses av bakrus, stort matinntak, og tretthet. Dette er ufarlig, og er i seg selv ikke noen grunn til å miste førerkortet. Du har uansett ikke noe å gjøre bak rattet med bakrus (og påfyll) og i utmattet tilstand.

Likevel var det nok riktig å ta fra deg førerkortet midlertidig før man har utelukket epilepsi og anfallsvise hjerterytmeforstyrrelser. Som sjåfør er du jo både til fare for deg selv og andre om du har tendens til å besvime. I dette tilfellet må det ha vært mer enn en kortvarig besvimelse, siden flypersonellet fant det nødvendig å tilkalle ambulanse. Dersom det går noen uker uten flere besvimelser tror jeg nok at du får førerkortet tilbake, men den vurderingen må du overlate til de legene som utreder din tilstand. Det er ingen grunn til å gjøre dette til en konflikt mellom deg og helsevesenet.

Har du spørsmål om REISEMEDISIN?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Gunnar Hasle REISEMEDISIN
Pris fra 259,-