Bekymret for å utvikle Schizofreni

Spørsmål

Hei, jeg har en bror på 25 som har diagnosen schizonefri. Han har hatt det siden han var 20. Hos han har sykdommen manifestet seg mest ved at han ser vrangforestillinger på sitt ansikt. Jeg har aldri hatt noen psykiske eller mentale problemer helt til søndag for en uke siden da jeg plutselig satte meg veldig inn på nettet om sykdommen. Symptoner, erfaringer fra folk som har den etc. Jeg fikk to veldig store reaksjoner etter å ha lest: 1) Syntes veldig synd på broren min at han er rammet og 2) En ekstrem frykt at jeg skal utvikle den selv siden jeg leste at det er 10% sjanse at jeg også kan få den hvis en søsken har den. Ingen av foreldrene våres har den og ingen besteforeldre. Jeg holder nå på å avslutte en mastergrad i tillegg til at jeg har deltids jobb ved siden av studiene så jeg fungerer helt normalt. Særlig har jeg blitt ekstremt redd/angst for å utvikle den selv nå. Før jeg leste dette sist søndag har jeg aldri tenkt tanken om å få den. Det føles nå de siste dagene som om kroppen min hele tiden prøver å finne symptoner på at noe er galt og at nå begynner jeg å få den. Jeg klarer ikke å overbevise meg selv om at alt dette mest sannsynligvis kommer av at jeg har lest alt dette her. Nå i det siste er det en ting som er litt skremmende syns jeg: når jeg ser et bilde av et ansikt i avisen eller på nettet eller på tv der personen ser rett inn i kameraet så får jeg en litt rar "følelse" av at personen ser på meg selv om jeg er fullstendig klar over at personen ser inn i kameraet og at det derfor kun virker slik. Akkurat som om hjernen prøver å overbevise meg om at vedkommende ser på meg selv om jeg ved min fornuft vet at det er totalt umulig. Jeg har iallfall aldri tidligere aldri tenkt noe i de baner når jeg har sett bilder. Jeg vet ikke hvorfor jeg plutselig føler slik nå? Er det kun frykt eller er det mulig jeg har begynt å utvikle dn? Jeg leste også at traumatiske opplevelser kan utløse sykdommen å nå er jeg redd for at selve frykten min for den har utløst den.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei! Jeg forstår at det må være veldig slitsomt å tenke på dette. Det er nok frykten for denne sykdommen som spiller deg et puss. For det første er du litt for gammel til å utvikle sykdommen. Den rammer først og fremst personer før de er 20 år gammel. Det er vanlig at sykdommen debuterer med sosial ilbaketrekning. Typisk at man isolerer seg på rommet sitt, sitter og småfantaserer. Ingenting av dette er noe plage for dem i motsetning til de som har sosial angst, som plages av dette. Dernest er de overhodet ikke klar over sine vrangforestillinger.Det er selve definisjonen av det. Det er en realitetsbrist og om de ser eller hører ting som ikke er reelt, så er det ikke mulig å overbevise dem om at det er feil. Du nevner en frykt og angst for å utvikle sykdommen. Det ville du ikke gjort om det var tilfellet. Det er mange som føler det ubehagelig når folk stirrer inn i kameraet. Et velkjent fenomen!. Jeg ville absolutt ikke vært bekymret for dette.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Martha Lamøy
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-