Beinhinnebetennelse

Spørsmål

Hei. Jeg fikk diagnose benhinnebetennelse av legen for ett år siden og han ba med sykle, gå og svømme til det gikk over. Etter 3-4 mnd klarte jeg knapt gå til bilen og ble henvist til fysioterapaut som sa jeg har "klumper" oppover leggen som må fjernes. Trolig etter overbelastning. Jeg har gått til ham i 6 mnd nå og det går fremover. Men han har også problemer med å forstå at det ikke "løsner" bak i leggen snart. Det strekker også under foten. Jeg kjenner først ømhet under foten, så etter en dag og to kjenner jeg at leggen står i spenn. Det kommer tilbake hele tiden. Legen har gitt meg 3*12 henvisninger til fysioterapaut og siste gangen hintet han til at dette begynte å bli i det meste laget. Hvor lenge har jeg krav på fysioterapi? Kan ikke legen henvise meg til en eller annen ekspert på dette? Jeg har så lyst å jogge igjen at jeg nesten får tårer i øynene når jeg ser folk løpe. Er det normalt å være plaget så lenge? Fysioterapauten sier han håper klumpene skal slippe taket av seg selv, men jeg ser på ham at han er oppgitt over resulatet så langt.
mvh en som vil løpe igjen

Relevante sykdommer/medisiner: Benhinnebetennelse/muskulære belastningsskader i høyre legg

Mann, 28 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Beinhinnebetennelse (tibiaperiostitt) er en betennelse i muskel- og senefester på skinnebenet i leggen. Irritasjonen kommer oftest på innsiden av skinnebenet, men kan også komme andre steder på knokkelen (yttersiden og baksiden). Beinhinnebetennelse er en vanlig plage blant idrettsutøvere, særlig løpere og hoppere. Årsaken til at denne irritasjonen oppstår er gjentatte drag i muskel/senefestet til noen av de leggmusklene som fester seg i skinnebeinet, og ved langvarig og repetert belastning vil det utvikles en betennelse her. Dette gir smerter langs skinnebeinet ved belastning (særlig løping). Ofte vil det i begynnelsen bare være ”murrende” smerter og ubehag som kommer etter relativt kraftige påkjenninger, men etter hvert reduseres terskelen for hvor mye belastning man tåler før smertene kommer. Hvis man fortsetter å trene på tross av at man har vondt, vil smertene til slutt kunne komme ved minimale belastninger og eventuelt også når man er i ro.
Det vil også være vondt å trykke langs skinnebeinet (særlig nede på leggen mot ankelen), og strekking og vridning av ankelen vil ofte gi smerter. Noen blir hoven over beinet der det er ømt, og hvis tilstanden varer lenge er det er ikke uvanlig at man kan kjenne ømme knuter langs benet – slik du forteller om.

Jeg regner med at legen/fysioterapeuten din har sett på fotstillingen din, da mange som er plaget med beinhinnebetennelse har lette feilstillinger i legger og føtter. De vanligste er økt pronasjon (dvs. at man lander mer på innsiden av foten enn optimalt), nedsunken fotbue (plattfot) og løp med utadroterte føtter (Chapplin gange). Økt pronasjon og plattfot kan man enkelt rette på ved å bruke spesialtilpasset innleggssåle som gir god støtte under fotbuen.

Behandlingen av beinhinnebetennelse er først og fremst avlastning i de mest akutte fasene, samt forsiktig trening i bedre perioder. Sykling, gåing og svømming som du har gjort, er god trening med lite belastning. Det er viktig å være påpasselig med å tøye leggmuskulaturen godt etter aktivitet. Hvis du går mye er det også lurt å investere i stabilt fottøy med god støtdemping og støtte under fotbuen. Behandling med medisiner har vist seg å være lite virksomt, men i korte perioder med akutte og uttalte plager kan man forsøke betennelsesdempende medikamenter (bl.a. Ibux).

Slik jeg forstår deg så føler du at fysioterapi hjelper mot dine plager, men at du ikke blir helt bra. Når det gjelder hvor lenge du har krav på fysioterapi, er dette en vurderingssak som legen din må gjøre på bakgrunn av om han mener at fysioterapi har god effekt eller ei mot plagene dine. Jeg er enig i at 3x12 henvisninger høres mye ut, og når plagene dine har vart såpass lenge som 1 år synes jeg du bør bli henvist til legespesialist (ortoped). Spesialisten kan vurdere om operasjon vil kunne være til hjelp for deg. Ved slike operasjoner ”løsner” en litt av muskelfasciene (senehinne rundt muskelen) som ligger langs kanten av skinnebeinet, og 50-70% vil oppleve bedring av symptomene.

Du forteller også at det strekker og er ømt under foten din, og at hele leggen står i spenn. Nå sier du ikke noe om hva som skal til før disse plagene utløses, men dette høres mer ut som muskulære plager enn at det har noe med benhinnebetennelsen å gjøre.

Jeg håper dette har vært til hjelp for deg, og ønsker deg lykke til videre og god sommer!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-