Begynnende slitasje i kneleddet

Spørsmål

Har hatt problemer med knærne etter en periode med for bratt opptrapping av løpedistanse. Tatt MR som viser oppmykning av brusken, samt beskjeden slitasje, ingen overbevisende chondromalacia patella. Verst i høyre kne, hvor det også står uregelm. signal i mediale femurkondylen. Vil brusken kunne lege seg noe selv, eller vil brusken forbli oppmyket resten av livet og lett kunne slites mer? Har blitt anbefalt kortisonsprøyte, vil det kunne fremskynde tilhelingsprosessen? i tillegg til å redusere smerter . . Hva bør jeg gjøre for å hindre mer slitasje? Er det unormalt med slitasje i min alder?

Svar

Hei!

Brusk har liten evne til å regeneres, og det vanligste er at slik "oppmykning" er trinn i en generell degenerasjon av brusken, som over tid leder til manifest slitasje i leddet. Over hvor lang tid dette skjer, avhenger av hvor mye belastning kneet utsettes for, om leddet utsettes for skader, om det er biomekaniske avvik rundt leddet, som fører til unormalt tung belastning på deler av leddet.

Cortison-injeksjon vil kun dempe en irritasjon som er i leddet, og vil ikke gjøre noe med de underliggende forandringene i brusken. Løping på hardt underlag, som asfalt, er en kjent årsak til overbelastning av ledd, og prematur slitasjeutvikling. Du er i utgangspunktet litt ung for å plages med begynnende slitasje, hvis kneet er tidligere uskadet.

For din del, ville jeg sjekket opp om det er forhold rundt kneleddet som skulle tilsi at du har fått disse forandringene, som feks at man har akseavvik som gir for stor belastning på den delen av kneet hvor bruskforandringen er påvist. Dette gjøres best ved å undersøke deg, samt bestille røntgenbilder som fremstiller hofteledd, kneledd og ankelledd mens du står, slik at loddlinjen gjennom kneleddet kan vurderes.

Lykke til!