Barnevaksinasjon og reisemedisin

Spørsmål

Heisann!

Takker først for en flott side med mye bra informasjon.
Jeg skal i slutten av oktober reiser til Egypt (Sharm el Sheikh) med kjæresten min. Vi skal være der i to uker, og regner med å ta noen utflukter til nærliggende områder i denne perioden.
Jeg ringte til legen min i går, og hørte hva slags vaksiner vi trenger før vi reiser. Og der fikk jeg beskjed om polio, difteri, stivkrampe, hepatitt A, reisesyke-diare. Men i om med at jeg bare er 19, så er det vel en del av disse jeg har tatt på skolen og sånt???
Vet i alle fall at vi tok stivkrampe andre året på ungdomsskolen. Hvor lenge er slike vaksiner gyldige, før man må fornye dem?
Lurer også på Gulsott? Legen min sa ikke at jeg burde ta den. Anbefaler du at jeg gjør det?
Takk for hjelpa!

Medisiner: p-piller (synfase)

Kvinne, 19 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Dersom din mor ikke har hatt sære meninger om vaksiner skal du ha fått siste vaksine mot difteri og stivkrampe i 12-års alderen (varer til du er 22) og polio i 14-års alderen (varer til du er 24), så disse vaksinene trenger du ikke å ta ennå. MMR (meslinger, kusma og røde hunder) fikk du i 14-årsalderen, og den varer i prinsippet hele livet, likeldes BCG som du fikk i 12-årsalderen.

Det er dessverre noen som ikke tar MMR-vaksine, så jeg spør alle som kommer på Reiseklinikken om de har denne vaksinen, og tilbyr den om de ikke har fått den før. Meslinger er farlig for voksne, unge menn kan bli sterile av kusma og røde hunder er svært farlig for ufødte barn (blindhet og/eller døvhet er vanlig om gravide får sykdommen tidlig i svangerskapet). Det er en stor tragedie at alternativbevegelsen motarbeider MMR-vaksinen, vaksinasjonsdekningen i Norge går nå ned mot 80 %, og det er bare et tidsspørsmål om når vi får epidemier. Og bare for at det skal være sagt: Det er i det medisinske fagmiljøet ingen uenighet om at MMR-vaksinen er ufarlig.

Du spør om gulsott, legen din anbefalte jo hepatitt A, og det er gulsott. Hepatitt B synes jeg ikke du trenger vaksine mot på denne turen.

Gulfebervaksine er noe helt annet, og det trenger du ikke i Egypt.