Barnet vårt hoster

Spørsmål

Vår 13 mnd gml datter har i over 2 1/2 uke hatt et meget stygg hoste. Den høres til tider skrapende og kikende ut. Det er også i perioder mye slim i halsen hennes. Til tider hoster til hun brekker seg og kaster opp. Det "rister" i ryggen hennes når hun puster og vi hører at hun er meget tett. Hun har også tett/rennende nese som har gått fra blank til gul/grønn veske. Vi har vært hos lege (for en uke siden), beskjeden var at dette ville gå over av seg selv og det var ingen grunn til bekymring. Bør vi roe oss med et slikt svar eller bør vi be om ny konsultasjon? Hvor lenge er det "vanlig" at et barn er så forkjølet og hoster? Hva med lungebetennelse, bronkitt, kikhoste etc. Spørsmålene er mange for bekymrede foreldre.
Takker på forhånd for svar.

Kvinne, 29 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Hvis det var mitt barn ville jeg tatt det med til legen igjen. Det er ikke uvanlig at barn kan være syke over lengre tid, men med en så vond hoste og tetthet i brystet ville jeg følge nøye med. Det er helt relevant å tenke på en lungebetennelse under utvikling og kikhoste må også tas med i vurderingen.
Som barnets lege ville jeg lyttet på henne, tatt blodprøver på infeksjon og kanskje på kikhoste, dessuten ville det være relevant å ta et røntgenbilde. Ut fra dette ville jeg kunne avgjøre om det var nødvendig med antibiotika eller ikke. Hvis det ikke er holdepunkter for bakterieinfeksjon er det sannsynligvis virus som er årsaken til plagene, og da må man kun ta tiden til hjelp.

God bedring!