Atelektase / sammenfalt lungevev

Spørsmål

Hei.
Jeg har hatt lungebetennelse, mest sannsynlig atypisk/mykoplasma. Startet med heftig knitring i brystet, høy feber etter 2 dager, 40,8 på det høyeste. Kom meg til lege etter 5 dager, ,CRP på 100, fikk Klacid, feber borte etter 2 dager. CRP på 8 etter 5 dager på Klacid.
Røntgen etter 2 uker fra sykdomsstart viste dobbelsidig lungebetennelse, mest på høyre side. Etter 1 uke nytt røntgen, sist torsdag. Den viste da tilbakegang av fortetninger i lungene, men en kileformet stripe, liten Atelaktease. Skal på ferie om 2 uker, 10 timers flytur. Er det farlig å fly med atelektase så langt? Kan noe skje? Kan den bli større, verre ? Blir atelakteasen borte? Redd for at den skal permanent skade lungen . Har og lest at atelaktease kan føre til lungebetennelse, kan jeg få det igjen?
Om jeg kan fly, bør jeg ta med antibiotika? Vil det være bakterier i den kollapsede delen av lungen som kan slippe ut?
Litt stresset!!

Svar

Hei.

Atelektase i lungen betyr sammenfalt lungevev, uten luft inni. Det er ikke en-1-sykdom i seg selv, men en beskrivelse av en slik endring i lungene. Det kan ha en lang rekke forskjellige årsaker, og alvorligheten av det vil i svært stor grad avhenge av evt bakenforliggende årsaker, som både kan være alvorlig sykdom og ikke-alvorlig sykdom. Det samme gjelder prognosen, naturligvis.

Det går derfor ikke an å gi deg entydige svar på spørsmålene du stiller her om din atelektase, siden jeg ikke vet noe sikkert om årsaker m.v.
Det er veldig mulig at den er tilfeldig og forbigående, og at den kan ha oppstått i forbindelse med lungebetennelsen. Eller det kan være et tilfeldig funn uten praktisk betydning.
Jeg vil tro at det eneste du trenger i første omgang, er en kontroll etter et par måneder eller hva enn røntgenlegen anbefaler, for å se om det er gått tilbake eller ikke. Diskuter det med fastlegen din.

Atelektaser skal kun behandles dersom de gir symptomer, og ikke hvis de ikke gir symptomer. Såvidt jeg forstår så er du frisk nå og føler deg frisk, og da trenger du ikke å tenke på denne eller ta noen spesielle forholdsregler, og du kan fly som du vil. Du trenger ikke å ta med antibiotika.

Ha det bra.