Astma ?

Spørsmål

Jeg lurer på om jeg bør oppsøke lege og begynne på astmamedisiner igjen?'

Jeg er 35 år. Da jeg var 13 ble jeg lagt inn på sykehus og det ble konstantert astma-allergi.
Allergi mot midd og timotei (at jeg fortsatt er allergisk ble konstantert ved blodprøve for 1 1/2 år siden).
Jeg gikk på daglige astmamedisiner i 10 år inntil jeg på egenhånd sluttet (syntes jeg var god). Dette er for 12 år siden.
Jeg hadde tre sorter sprayer jeg skulle ta daglig. Ventoline, Becotide og Lomudal. Jeg spurte en gang legen hvor lenge jeg måtte gå på medisiner, og han sa "resten av livet".
Jeg trener ikke (det har jeg aldri gjort) men liker å gå turer. Har dessuten ikke bil, og tar nesten aldri buss, så jeg er av den oppfatning at jeg egentlig får beveget meg nok for å opprettholde ok kondis. Men kondisen er et problem. Jeg velger nå gjerne turer uten bakker. Før gikk jeg fortere opp bakker enn jeg gikk på flaten.
Nå går jeg heller omveier for å slippe bakker.

Jeg hadde kyssesyken for 1 1/2 år siden, og den satte jo kondisen ekstremt tilbake ganske lenge, men jeg tror jeg er på samme nivå som før kyssesyken nå.
Forutenom bakker, så har jeg slim. Vanligvis ikke klumper. Husker at jeg har hatt perioder uten slim, så jeg føler meg ganske sikker på at slik (med slim) skal det egentlig ikke være.
Anfall kan jeg vel egentlig ikke huske å ha hatt. Da jeg ble syk som 13åring kom det snikende med stadig småforkjølelser og gradvis forverring (slik jeg husker det nå). Har sjeldent noe klar opplevelse av å være allergisk heller. Det har stort sett vært visse hunder jeg har reagert kjapt på. F.eks. med kløe i øyne og rennende nese og noen ganger kløe på underarm (ved håndledd) når jeg har klappet noen hunder. Vanligvis fungerte det bra å klappe for så å vaske hendene rett etterpå.

Jeg har ikke samme lege nå som da jeg gikk på astmamedisin. Jeg kvier meg for å gå til lege med noe som kan virke som en bagatell. Men siden jeg også føler at jeg har mye mindre energi og overskudd enn folk flest, så kan jeg ikke la være å tenke på at om jeg hadde pustet nok, så hadde kanskje jeg også hatt noe mer energi. Dessuten ønsker jeg turgleden tilbake. Den forsvinner når det bakkene blir et ork.
Altså; bør jeg oppsøke lege og begynne på astmamedisiner igjen?

Kvinne, 35 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Ja, jeg synes du skal oppsøke lege for å finne ut om du trenger astmamedisiner.

De plagene du beskriver behøver ikke å være astma, men hvis det er det, så er det jo isåfall veldig synd at du ikke får medisiner som kan gjøre din hverdag greiere !
Jeg synes altså at du har såpass mye "å tape" på å ikke få evt nødvendig behandling mot en evt astma, at det er meningsløst å ikke få det sjekket.

Alternativt kan dine plager representere "alminnelig dårlig kondis" og ikke nødvendigvis astma. Hvis du hos lege får utelukket astma eller andre årsaker, så blir jo løsningen å trene seg opp igjen, og det bør du jo da isåfall, for det høres jo ikke ut som du er fornøyd med tingenes tilstand nå.
Og du er alt for ung til å skulle ha det slik at du unngår motbakker !

Du sier at du kvier deg for å gå til lege med noe som kan virke som en bagatell. Jeg tror ikke du finner noen lege som synes det er en "bagatell" å få utelukket / evt oppstartet behandling av en astma !
Så slik skal du absolutt ikke tenke. Enhver lege vil synes det er fornuftig at en pasient oppsøker legen for en slik problemstilling.
Forøvrig så er det ikke slik at du skal finne ut hva som er "alvorlig nok" å gå til lege med, legen er til for din del og ikke omvendt !

Dersom du røyker, er det en selvfølge at du bør slutte med det, da det i alle fall ikke bedrer pusten din.

Bestill en time hos din lege, og få dette sjekket !
Ønsker deg lykke til og god bedring !