Astma og hyppige luftveisinfeksjoner

Spørsmål

Jeg er en kvinne på 66 år, og som de siste 8 årene har vært veldig mye syk av bronkitter og lungebetennelser. Har astma. I fjor gikk jeg på 9 antibiotikakurer, hvor 8 var relatert til lungene. Nå skriver vi april, og var ferdig i går med den tredje dette året! På grunn av dette, er jeg konstant sliten. Jeg fjernet i 1996 halve skjoldbruskkjertelen, som da hadde knuter som var over 4 cm i diameter. De siste 3 årene har også den andre halvparten knuter på 4 cm. Dette har ikke plaget meg veldig, så har utsatt å la meg operere. Kan dette forårsake mine hyppige infeksjoner? I 1996 fant de forgreninger under kravebenet, som ikke var synlig på røntgen, og vet jo at det kan forgrene seg andre steder også. Jeg prøver å finne svar, ikke mirakler, men føler at jeg ikke har noe liv lenger. Føler det vanskelig å snakke med min lege om dette, da vedkommende snakker dårlig norsk. Har også lavt stoffskifte, og går på levaxin.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Jeg trur ikke knuter på skjoldbruskkjertelen har noe med de hyppige luftveisinfeksjonene dine å gjøre. Lavt stoffskifte kan imidlertid forverre astma slik at det er viktig at du har et velregulert stoffskifte.

Hyppige infeksjoner ved astma er dessverre ikke uvanlig. Flere enn 3-4 bronkitter/lungebetennelser i året ansees som mange, også ved kronisk lungesykdom. Du skriver ikke om du bruker medisiner for din astma. Ved astma er det viktig å bruke inhalasjonssteroider hver eneste dag - dette for å dempe den kroniske inflammasjonen i luftveiene dine. Har du mye slim? Ved astma kan der være mye slim i luftveiene som kan disponere for infeksjoner. Bakterier og virus trives godt i slim hvor de får gode levevilkår. Har du slim er det viktig at du får hjelp til å mobilisere dette, altså få det opp. Dette kan en fysioterapeut hjelpe deg med. Be din fastlege å henvise deg. Du skriver at du er konstant sliten - noe som ikke er så rart dersom du har så hyppige luftveisinfeksjoner. Man vet at trening og fysisk aktivitet vil redusere plager ved astma og føre til økt overskudd. Det vil også kunne redusere sjansen både for slim- og infeksjonsproblematikk.

Dersom legen din anser deg som tilfredsstillende medisinert og du likevel sliter med hyppige infeksjoner kan du diskutere med ham/henne hvorvidt han/hun kan henvise deg til en lungespesialist. For meg høres det ut som lungerehabilitering vil være nyttig for deg. Det finnes flere typer lungerehabilitering hvor fokus er å kunne leve så godt som mulig med sin lungesykdom. Lungerehabilitering er noe både fastleger og spesialister kan henvise til. Etter min mening skal du ikke synes at det er vanskelig å snakke med legen din og sykdommene dine. Dersom du opplever det slik, ber jeg deg vurdere å skifte fastlege.

Håper dette var nyttig for deg. Lykke til!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn