Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Astma og graviditet

Spørsmål

Jeg er gravid i uke 33 og bekymrer meg veldig for fødselen!! Årsaken er at jeg under hele svangerskapet har vært veldig plaget av Astma. Jeg har såkalt astmabronkitt og kronisk bihulebetennelse. Bruker det jeg kan av medisiner i forhold til fosteret (se punkt 2), men er likevel veldig tett! Hoster mye; særlig om morgenen (gult slim). Verre ble det når pollensesongen startet; er allergisk for or, hassel, bjørk, gress og burot. Har termin 26.07.05 og vil dermed sannsynligvis også bli plaget av både gress og burot... Har vært delvis sykemeldt i hele svangerskapet på grunn av disse plagene. Og nå lurer jeg på hvordan jeg skal takle en fødsel; veit jo hvor viktig det er med pusteteknikk i forhold til smertetakling osv. Vil også nevne at dette er 3. svangerskapet mitt; ingen av de 2 første fødslene var normale. 1. mann måtte tas med keisersnitt pga svangerskapsforgiftning, 2. mann ble født vaginalt, med et mislykket forsøk på epiduralbedøvelse. Holdt på å ende med hastekeeisersnitt (med narkose) pga dårlig fosterlyd, men ble tatt med sug. Ønsker meg en normal fødsel, men føler mye er så usikkert pga av pustekapasiteten og tidligere erfaring. Føler jeg trenger en nøye planlegging og trygghet!! Det siste jeg ønsker meg er en fødsel med tøffe rier, skikkelig pustebesvær og som ender med et hastekeisersnitt i narkose! Da vil jeg heller ha et planlgt et... Så til spørsmålet: Hvilken fødselsmåte er best/tryggest for meg og fosteret?

Relevante sykdommer/medisiner: Astma (helt fra jeg var barn), allergi, astma bronkitt og kronisk bihulebetennelse. Bruker daglig 2x 50/500 Seretide 2 morgen og kveld. Rhinocort morgen og kveld. 8 mg Polaramin pr. dag pga allergi. I tillegg ventolin ved behov, og det er ganske ofte...

Kvinne, 37 år

Svar

Hei!
Jeg skjønner din bekymring!
Det du ikke skriver noe om er hvor vidt du har kontakt med en god lungelege. I ditt tilfelle er dette av aller største betydning! Har du ikke det på nåværende tidspunkt, må du ta kontakt med fastlegen din i morgen for en halv øyblikkelig hjelp henvisning - helst til lungelege på det sykehuset du skal føde. Du bør ha en time hos lungelege i løpet av en uke.
Lungelegen vil vurdere din medisinering og din lungekapasitet. Kanskje skal det gjøres noen endringer i medisinering - men du har jo allerede en god behandling - men det må også vurderes evt tiltak før fødsel, eller om du bør ha planlagt keisersnitt i epidural / spinal. Lungelege og fødselslege (gynelkolog) vil ofte samarbeide om beste løsning for pasienten og barnet.
Derfor en denne kontakten viktig. De vurderer sammen den tryggeste fødselsmåte for deg og barnet.
Jeg skjønner godt ditt ønske om en normal fødsel denne gangen, og kan forholdene legges til rette for dette, blir det gjort. Du må fortelle lungelegen om dine ønsker for dette.
Men det viktigste er jo et friskt barn, så lytt til rådene.
Du har nok vært veldig uheldig med siste del av svangerskap og fødsel i den verste pollensesongen. Hadde du hatt denne tiden av svangerskapet senhøstes, hadde situasjonen nok vært en annen.
Betydelig allergi vil nesten alltid forverre en eksisterende astma.
Som du skjønner hverken vil eller kan jeg gjøre endringer i din medisinering her på nettet. Dette må følges av lungefunksjonstester, og hyppige kontroller. Men ikke nøl med å få time hos lungelege. Henvis gjerne til mitt svar.
Lykke til med både resten av svangerskapet, fødsel og det nye barnet!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-