Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Astma eller ikke astma?

Spørsmål

Nå har det seg sånn at jeg har vært hos tre forskjellige spesialister for å finne ut om jeg har astma. Han ene spesialisten jeg har vært hos, har jeg vært hos fra 2014, der har jeg tatt alt av tester, testet alt som går an å teste av lungene og hjertet. Han konkluderte med at jeg ikke har astma tross for symptomene mine. Alle blåse tester har vært super fine og ingen ting galt på testene, jeg har vært inn og ut der fra 2014 til sommeren 2017, da han enda ikke fant noe så begynte jeg på symbicort fordi jeg seøv følte at det kunne hjelpe mot slimet. Jeg var hos enda en spesialist innimellom her, som også konkluderte med at jeg ikke hadde astma. Alt av blåsetester osv var helt fine der også.
Symptomene:
-hvesing og piping i brystet
-slim og tetthets følelse i brystet.

I dag var jeg hos enda en spesialist, der blåste jeg , alle testene mine var fine. Når jeg skulle inn å snakke med legen, så sa han at alle testene mine var fine, jeg fortalte om symptomene mine. Han sa "du har astma", Han lyttet ikke på lungene mine eller noe, Hvordan kan han si det når alle testene mine var fine?og hvordan i all verden kan to spesialister være enige og så kommer den tredje og er helt uenig. Jeg følte at verden min raste sammen når han sa jeg hadde astma. pusten min er noe jeg er veldig redd for og har angst for dette.Jeg er livredd for nå at jeg kommer til å få et astmaanfall å havne på sykehus eller legevakt på grunn av dette.Har googlet masse om astma og at man faktisk kan dø av dette.Det eneste jeg vil er å leve et normalt liv. Den siste spesialisten satt meg på astmamedisiner Inuxair 2 doser to ganger daglig,og Atrovent før trening og når det trengtes.Jeg er nå redd for å begynne på ny medisin på grunn av bivirkninger eller at jeg skal bli verre, eller at de er farlige å ta.
Jeg skjønner ikke hvordan spesialistene kan være så uenige? Etter at jeg var hos han siste nå går jeg bare rundt å er livredd for å få astmaanfall,redd for å gjøre ting, redd for trene osv. Hva gjør jeg?

Svar

Hei

Du har altså vært hos forskjellige lungespesialister for å finne ut om du har astma. Du skriver at du har vært fulgt hos den ene spesialisten fra 2014 og gjort "alt av tester" der. Du skriver imidlertid ikke hvor lenge du har hatt de plagene og symptomene som er utgangspunktet for din kontakt med spesialisthelsetjenesten. Har det vært diskutert andre årsaker til dine plager? En ting er å utelukke astma, men noe helt annet er jo å finne en løsning/behandling for deg. Du skriver at du har fått testet hjertet også, hvilket er bra. Det finnes likevel mange potensielle årsaker til hvesing, piping, slim og følelse av tetthet i brystet. Dette er jo selvfølgelig de lungespesialistene du har vært hos klar over, og jeg håper du har fått kommunisert andre potensielle årsaker til det du opplever når de har kommet frem til at du ikke har astma.

Astma er en kronisk luftveissykdom hvor det kan være en lang vei mot en sikker diagnose. Både å påvise og utelukke astma kan være utfordrende selv for den meste grundige og erfarne lungespesialist. Det er nettopp derfor at svarene man får ikke alltid er de samme hos forskjellige legespesialister. Dette er en generell rådgivningstjeneste på nett, og kan på ingen måte erstatte den kontakten du har og har hatt med helsevesenet, og kan heller ikke være noe korrektiv. Det jeg kan gi deg er generelle råd og opplysninger delvis basert på det du har lagt frem.

Du skriver at du begynte på Symbicort fordi du selv følte det kunne hjulpet mot slimet. Hjalp det faktisk mot slimet? Eller var det noe du følte kunne ha hjulpet, men som ikke hjalp? Synes du Inuxair 2 doser to ganger om dagen hjelper? Begge de nevnte medisinene er såkalte kombinasjonspreparater hvor den ene bestanddelen skal få musklaturen i luftveiene til å slappe av, og den andre dempe betennelsen i luftveiene ved astma. Førstnevnte virker raskt, mens den andre bestanddelen ikke gjør det. I noen tilfeller kan det ta flere uker med medisin daglig daglig før det merkes bedring av plager/symptomer.

Ut ifra det du skriver kan det virke som om du er mer redd for å ha astma enn symptomene og plagene du har i seg selv(?) Astma er i den vestlige verden idag en mindre alvorlig luftveissykdom hvor de fleste som har den levert et helt normalt liv. Der finnes mange gode medisiner som hjelper hos de aller aller fleste. Det er heldigvis bare et mindretall som opplever plager til tross for tilsynelatende optimal behandling, og i disse tilfellene er det gjerne andre sykdommer og utfordringer som påvirker astmaen. Når du skriver at pusteprøvene dine har vært fine, også når du har følt deg tett, tenker jeg at det er liten sannsynlighet for at du kan ha astma i den grad at du bør bekymre deg for den Hvis du er livredd for å få astmaanfall bør du snakke med de legene som følger deg opp om det. De aller fleste som er redde for å få astmaanfall har det bedre dersom de har med seg hurtigvirkende anfallsmedisin i lommen. Det er ikke sikkert du noengang får behov for å bruke den, men bare at du vet du har den gjør deg kanskje mindre bekymret/engstelig. Jeg vet ikke om du har forsøkt hurtigvirkende inhalasjonsmedisin ved anfall tidligere, men dersom det ikke hjelper der og da, er det i allefall grunn til å vurdere andre årsaker til ditt besvær.

Dødsfall er svært, svært sjelden, hvor selv de med svært alvorlig astma til tross for optimal medikamentell behandling har en minimal til nærmest ingen risiko for å dø av astmaanfall. Du skriver også at du er redd for å bli verre ved å bruke medisiner. Betyr det at du ennå ikke har prøvd? Alle medisiner har potensielle bivirkninger, men jeg kan forsikre deg om at inahalasjonsmedisiner utskrevet på resept av lungespesialist ikke er farlige å ta. Det skjer at man er så usikker på diagnosen selv etter de fleste tester som er tilgjengelige, at man forsøker medisiner en periode for å se om det har effekt. Dersom man ikke har astma, vil ikke disse medisinene gjør pusten verre, og man vil som regel ikke merke noenting.

Avslutningsvis vil jeg si at det ikke er farlig å trene ved stabil astma. Ved fine pusteprøver både i gode perioder og under opplevd besvær, er det ingen risiko forbundet med å trene. Fysisk aktivitet og trening anbefales alle som har astma, og vil være med på å stabilisere luftveiene og generelt øke ytelsesevnen.

Håper dette var nyttig for deg. Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-