Astma eller annen alvorlig sykdom?

Spørsmål

Kvinne 44 år. Sluttet å røyke fast for 5 år siden. Røykte i korte perioder i noen år før jeg la den vekk for godt i juni 2016. Har vokst opp med familie som røykte hjemme.
Konstatert moderat astma for 8 år siden. Benytter alvesco daglig. For ett år siden hadde jeg to lungebetennelser på rappen. Etter dette syns jeg ikke lungekapasiteten min har vært den samme. Jeg spiller blåseinstrument og merker godt at min utholdenhet ikke er den samme. Jeg har alltid blåst langt over normalen på tidligere spirometri, men nå er den på normal etter alder. Min FEV1 er også litt lavere enn før, men ikke mer enn forventet sa min indremedisiner som undersøkte meg i februar i år. Han satte meg på Revlar Ellipta i en mnd, men sa jeg kunne bruke alvesco etter dette om jeg likte den best. Han sier min astma er velbehandlet. Jeg har også hatt full utredning av hjertet med CT og belastning. Ingen funn der. Røntgen lunger ble også tatt på samme tidspunkt. Intet funn.
Men jeg var og er fremdeles ikke fornøyd med pusten min.
De siste mnd har jeg hatt senkning SR som startet på 22, gikk så til 75(!) ned til 36, så til 22 før den steg til 36 igjen. Senkning for 1 uke siden var 31. Føler jeg har et trykk på knokkelen i ryggraden som ligger jevnt med kragebenene, og den føles øm når jeg tar på den. I tillegg er jeg ganske slimete til tider og kremter mye. Ikke særlig hoste, men føler at jeg ikke får trukket pusten helt ned. I tillegg et moderat trykk midt i brystet.
Jeg er også veldig trøtt og sliten og har lite overskudd. Tror også jeg har en savn depresjon. Gråter lett og er til tider sur.

Har også Mellomgulvsbrokk og benytter Nexium nesten hver dag. Vet dette kan bidra til at det blir mere slim i brystet. Men! Siden senkningen min begynte å øke, og legen min finner ingenting, så har jeg begynt å frykte alvorlig sykdom. Lungekreft?
Er småredd...

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei

Din sykehistorie med luftveisplager begynte slik jeg forstår det for 8 år siden da du fikk konstatert astma. Det er mulig du hadde plager også før dette(?) Alvesco er en inhalasjonsmedisin med steroider som for mange vil være tilstrekkelig behandling for astma. Etter to lungebetennelser er det ikke uvanlig at man merker økte plager fra luftveiene. Som oftest går dette over ila uker til måneder. Du skriver at din utholdenhet ikke er den samme, noe som kan skyldes mange ting - ikke bare lunge/luftveissykdom. Du er trøtt, sliten og har lite overskudd. Sekundært til dette vil jeg nesten forvente at din utholdenhet går ned. Utholdenhet er ferskvare og blir dårligere straks arbeidet for å opprettholde den reduseres.

Det kommer ikke klart frem i teksten din hva du søker rådgivning om, men du beskriver deg selv som småredd. Det eneste spørsmålet du har er om du kan ha lungekreft. Lungekreft er en svært alvorlig sykdom som ikke skal bli forsøkt diagnostisert eller spekulert i via en rådgivningstjeneste på nett. Dersom du bekymrer deg for lungekreft bør du snakke med din fastlege om det med en gang, som igjen bør vurdere indikasjon for utredning med for eksempel CT av lungene dine. En slik alvorlig bekymring er ikke bra å gå rundt med. Skulle lungekreft ha vært årsak til dårligere pust 1 år tilbake ville den ha syntes på røntgen i februar. Lungekreft kan komme snikende og vil ikke nødvendigvis oppdages så lett på vanlig røntgen i et tidlig stadium. Til gjengjeld vil kun lungekreft i et senere stadium gi symptomer og plager, og den vil da være godt synlig på røntgen.

Normal pusteprøve utelukker ikke at din astma har forverret seg. En god måte å kartlegge astma på er å blåse PEF hver morgen og kveld. Spør legen din om resept på en PEF-måler. Du og legen din vil da lettere kunne vurdere hvor kontrollert astma du har, og hvorvidt astmaen kan være delårsak til dine aktuelle plager.

Håper dette var nyttig for deg.