Assistert befruktining og reise til Costa Rica - 71243

Spørsmål

Hei. Samboeren min og jeg skal i gang med assistert befruktning, med første innsettelse planlagt i begynnelsen av januar. Samtidig har vi planlagt en reise til Costa Rica i midten av februar. Da må vi ta noen vaksiner. Kan man ta vaksiner i forkant av assistert befruktning, vil dette påvirke behandlingen? Eller er dette 2 ting som ikke påvirker hverandre. Vaksinene som er anbefalt er dTP-IPV, Hep A, Hep B, Tyf, Rab, BCG

Svar

Hei.
Om det er en ferie under fire ukers varighet til Costa Rica trenger dere bare vaksine mot hepatitt A og eventuelt oppdatering av barnevaksinene: difteri, stivkrampe (tetanus), kikhoste (pertussis) og polio (til sammen forkortet dTP-IPV), om det er over ti år siden sist dere fikk dem. Om dere ikke har fått MMR-vaksine som barne trenger dere dem også. Hepatitt A og dTP-IPV kan man godt gi i forbindelse med graviditet og assistert befruktning. MMR-vaksinen skal ikke gis den siste måneden før planlagt graviditet.

Generelt fraråder vi gravide å reise til eksotiske strøk, på grunn av en rekke sykdommer som kan skade fosteret, ikke bare Zika-viruset. Jeg anbefaler derfor på det sterkeste å utsette innsettingen til minst to måneder etter at dere har kommet hjem fra Costa Rica. Dere bør begge få testet dere for Zika-virus før graviditeten påbegynnes, da viruset kan skilles ut i sæd i minst et halvt år etter opphold i et Zika-område. Om reisen ennå ikke er kjøpt bør dere overveie å avlyse hele reisen. Å planlegge innsetting et av embryo, og reise til tropene like etter er etter min mening helt galt.