Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Assistert befruktining og reise til Costa Rica - 71243

Spørsmål

Hei. Samboeren min og jeg skal i gang med assistert befruktning, med første innsettelse planlagt i begynnelsen av januar. Samtidig har vi planlagt en reise til Costa Rica i midten av februar. Da må vi ta noen vaksiner. Kan man ta vaksiner i forkant av assistert befruktning, vil dette påvirke behandlingen? Eller er dette 2 ting som ikke påvirker hverandre. Vaksinene som er anbefalt er dTP-IPV, Hep A, Hep B, Tyf, Rab, BCG

Svar

Hei.
Om det er en ferie under fire ukers varighet til Costa Rica trenger dere bare vaksine mot hepatitt A og eventuelt oppdatering av barnevaksinene: difteri, stivkrampe (tetanus), kikhoste (pertussis) og polio (til sammen forkortet dTP-IPV), om det er over ti år siden sist dere fikk dem. Om dere ikke har fått MMR-vaksine som barne trenger dere dem også. Hepatitt A og dTP-IPV kan man godt gi i forbindelse med graviditet og assistert befruktning. MMR-vaksinen skal ikke gis den siste måneden før planlagt graviditet.

Generelt fraråder vi gravide å reise til eksotiske strøk, på grunn av en rekke sykdommer som kan skade fosteret, ikke bare Zika-viruset. Jeg anbefaler derfor på det sterkeste å utsette innsettingen til minst to måneder etter at dere har kommet hjem fra Costa Rica. Dere bør begge få testet dere for Zika-virus før graviditeten påbegynnes, da viruset kan skilles ut i sæd i minst et halvt år etter opphold i et Zika-område. Om reisen ennå ikke er kjøpt bør dere overveie å avlyse hele reisen. Å planlegge innsetting et av embryo, og reise til tropene like etter er etter min mening helt galt.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-