Assistert befruktining og reise til Costa Rica - 71243

Spørsmål

Hei. Samboeren min og jeg skal i gang med assistert befruktning, med første innsettelse planlagt i begynnelsen av januar. Samtidig har vi planlagt en reise til Costa Rica i midten av februar. Da må vi ta noen vaksiner. Kan man ta vaksiner i forkant av assistert befruktning, vil dette påvirke behandlingen? Eller er dette 2 ting som ikke påvirker hverandre. Vaksinene som er anbefalt er dTP-IPV, Hep A, Hep B, Tyf, Rab, BCG

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.
Om det er en ferie under fire ukers varighet til Costa Rica trenger dere bare vaksine mot hepatitt A og eventuelt oppdatering av barnevaksinene: difteri, stivkrampe (tetanus), kikhoste (pertussis) og polio (til sammen forkortet dTP-IPV), om det er over ti år siden sist dere fikk dem. Om dere ikke har fått MMR-vaksine som barne trenger dere dem også. Hepatitt A og dTP-IPV kan man godt gi i forbindelse med graviditet og assistert befruktning. MMR-vaksinen skal ikke gis den siste måneden før planlagt graviditet.

Generelt fraråder vi gravide å reise til eksotiske strøk, på grunn av en rekke sykdommer som kan skade fosteret, ikke bare Zika-viruset. Jeg anbefaler derfor på det sterkeste å utsette innsettingen til minst to måneder etter at dere har kommet hjem fra Costa Rica. Dere bør begge få testet dere for Zika-virus før graviditeten påbegynnes, da viruset kan skilles ut i sæd i minst et halvt år etter opphold i et Zika-område. Om reisen ennå ikke er kjøpt bør dere overveie å avlyse hele reisen. Å planlegge innsetting et av embryo, og reise til tropene like etter er etter min mening helt galt.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn