Årsaker til ødemer (væskeopphopning i vevet)

Spørsmål

Jeg er mann, 69 år, har gått fast på Haldol og Truxal i 17 år.(Opptil 24 mg Haldol, samt 150 mg Truxal, i 16 år.) Har redusert til 2 mg Haldol i løpet av 1 år, men går i tillegg på 150 mg Truxal. I 2015 ble jeg diagnostisert til å lide av mikroskopisk polyangiitt. I 2005 fikk jeg Kols. Sluttet da å røyke. Men går i stressperioder på 2 mg røyketyggis x 8 til 10. 180 cm høyde. Vekt: 114 kg. God matlyst, men spiser fornuftig. Drikker aldri alkohol. Trener mer eller mindre jevnt. Roing med tung belastning. 300 ro-tak i løpet av 30 minutter, 3 ganger i uka. I tillegg går jeg ofte mellom 40 - 50 etasjer trapper, ca. 3 ganger i uka, samt ca. 45 min. gymnastikk (hender og føtter) med moderate vekter, utenom de 3 dagene jeg ikke ror. Ganske kraftige armer og bein. Stor brystkasse. Og dessverre STOR mage. Men: Har vært mye plaget med ødem rundt anklene.(Og hendene). I det siste ikke særlig ødem i anklene. Men derimot i hendene. De ligner nesten "boksehansker". Disse har jeg hatt konstant i 30 år. Har aldri hatt problemer med hjertet. Derimot litt lite vannlatning. Avføring fin, spiser opptil 4 bananer og 5 pærer pr dag. Implantat i høyre hofte i 2012 fører til at jeg kvier meg for å lengre turer enn 30 min. ca. 2 ganger i uka. Men: Hva kan være årsaken til vannansamlingen i mage og hender? Lite inntak av salt. Men dessverre en del yoghurt. Ingen søtsaker utenom. Og hva kan jeg gjøre for å bli kvitt overflødig vann i kroppen? Og er dette farlig, og kan føre til hjertesvikt (siden jeg er så tung)? Og er vanndrivende medisiner vanedannende, eller har mange bivirkninger? Og kan man gå på disse fast i årevis uten å ødelegge evnen til å late vannet på vanlig måte på en naturlig måte, når man slutter å bruke de vanndrivende? Er takknemlig for svar?

Svar

Hei.

Jeg skal prøve å svare dine spørsmål ett av gangen:

"Hva kan være årsaken til vannansamlingen i mage og hender?"

Årsakene kan være mange. Her er en liste over en del mulige årsaker, som du kan ta med til legen din, og så kan dere gå gjennom denne og se om hva som er utelukket / undersøkt, og om der er noen mulige forklaringer der.

Klaffefeil i vener
Åreknuter (ved hevelse i beina)
Kronisk hjertesvikt
Lymfødem
Bivirkninger av medisiner (Haldol kan gi ødemer)
Lavt stoffskifte
Overvekt
For lavt innhold av proteinet albumin i blodet
Dårlig ernæring
Malabsorpsjon
Leversvikt
Kronisk nyresvikt

"Og hva kan jeg gjøre for å bli kvitt overflødig vann i kroppen?"

Først må årsaken finnes, for behandling vil avhenge i stor grad av årsaken. Og de er jo så forskjelligartede, se over. Har du nyresvikt så behandles det fullstendig anderledes enn f.eks. hjertesvikt. Er det bivirkning av Haldol som er årsaken, så er behandlingen det å slutte med medisinen.

"Og er dette farlig, og kan føre til hjertesvikt (siden jeg er så tung)? "

Det er ikke ødemene i seg selv som er farlig, det er mer plagsomt, men sykdommen som er årsak til ødemene, kan i noen tilfeller helt klart være farlig, f.eks. nyresvikt, hjertesvikt.

"Og er vanndrivende medisiner vanedannende, eller har mange bivirkninger? "

De er ikke vanedannende i det hele tatt. De har lite bivirkninger. En av de få bivirkningene er, -som forventet- , økt vannlating, og det er jo sosiale situasjoner hvor dette ikke er ideelt. Mange som bruker vanndrivende medisiner pleier derfor å utsette dette om de skal steder hvor det passer dårlig med hyppig vannlating. De vil kunne virke på noen typer ødemer, men slett ikke på alle. For eksempel har de ingen effekt dersom årsaken er dårlige klaffer i venene. Det er viktigst å behandle / kurere evt bakenforliggende årsak / sykdom.

"Og kan man gå på disse fast i årevis uten å ødelegge evnen til å late vannet på vanlig måte på en naturlig måte, når man slutter å bruke de vanndrivende?"

Det går an å bruke disse over årevis, ja. Det ødelegger ikke evnen til å late vannet på noen måte.

Håper svaret og informasjonen er nyttig. Lykke til!