Årsak til blodpropp?

Spørsmål

Hei . Brakk venstre ankel Jan.2014 etter 4 uker med gips fikk jeg veldig høy puls,press i brystet. Ble innlagt med blodpropp i begge lungene. Ved ultra lyd ble det påvist propper i kne,lår og lyske. Brukte xarelto blodfortynnende i ca 15 mnd. Må i dag bruke hel støttestrømpe og xarelto ved alle flyreiser. Ved stress blir jeg veldig pungpustet og peser ved det minste. Mitt forsikringsselskap godtar ikke at det er brudd med gipsing som er den sannsynlige årsaken til mine blodpropper. De mener at det er andre årsaker som også kan lage blodpropper i lungene, som hjerteflimmer? Da det er vanskelig å komme til lungelege kun for å få attest til mitt forsikringsselskap, vet jeg ikke hvordan jeg skal gå frem. Hvilke undersøkelser trenger jeg?Har vært hos hjertelege men der er alt bra.

Svar

Hei!

Du skriver at du i forbindelse med brudd i venstre ankel fikk høy puls og press i brystet som viste seg å sannsynlig skyldes blodpropp i lungene dine (lungeemboli). Lungeemboli oppstår vanligvis etter at det har dannet seg en blodpropp i store vener i underekstremitetene (dyp venetrombose), det være seg lyske, lår, kne eller legger. Det er flere forhold som kan gjøre en utsatt for å få dyp venetrombose og lungeemboli, bl.a.; fysiske traumer, benbrudd, operasjoner, immobilisering uavhengig av årsak, infeksjoner, dehydrering og graviditet. Kreftsykdommer, nyresvikt og betennelsessykdommer i tarm øker også risikoen for blodpropp. Sykdommer som medfører endringer i levringssystemet i blodet vil også kunne medføre økt risiko for blodpropp - her finnes det flere arvelige sykdommer/arvematerialvarianter. Medfødte feil mistenkes som regel der man ikke finner noen annen åpenbar årsak/risiko for blodpropp. Hos 20-30% finner man ingen årsak til dyp venetrombose og lungeemboli. Hjerteflimmer (atrieflimmer) kan også alene øke risikoen for lungeemboli. Enkelte studier har vist at rundt 15 prosent av tilfellene med lungeemboli skyldes hjerteflimmer.

Det at du har vært hos hjertelege uten at det ble funnet noe galt er absolutt positivt. Da tyder det på at du ikke har kronisk eller permanent hjerteflimmer. Hjerteflimmer kan komme og gå (paroxystisk), være permanent (avhengig av behandling for å gå over), eller kronisk (ikke-responsiv på behandling). Jeg er litt usikker på hva svar du ønsker fra meg. Ut ifra det du skriver kan det virke som du behøver en medisinsk årsaksforklaring på hvorfor du fikk dyp venetrombose og lungeemboli. Det er jeg ikke sikker på at du vil få noe svar på. Dersom det er snakk om erstatning fra et forsikringsselskap vil forsikringsselskapet ønske gode holdepunkter for at du skal ha rett til dette. Du skriver at forsikringsselskapet mener at det kan være andre årsaker til lungeemboli, men er det påvist at du har hjerteflimmer tidligere eller i forbindelse med det aktuelle? Det som kort fortalt skjer ved hjerteflimmer er at blodstrømmingen i hjertet blir påvirket slik at risikoen for at blodet levrer seg og at en levret blodklump dannes, løsner fra hjertet, og føres videre i blodbanen øker.

Jeg er usikker på om en lungelege kan hjelpe deg videre i denne saken uten evt. å gjøre ytterligere testing. Det er mulig ved avansert test med belastning og samtidig måling av hjerte- og lungefunksjon å se om lungene dine fortsatt bærer preg av lungeemboli, men utover dette vil nok bevis være vanskelig å fremskaffe. Når det er sagt er det ikke en selvfølge at det du opplever ved stress skyldes varig skade i lungene dine. De aller fleste som får lungeemboli har ingen men etter riktig behandling. Dersom det skulle vise seg at lungene dine fortsatt bærer preg av lungeemboli, vil det uansett ikke gi noen svar på årsaken.

Hvis det kan være til noe hjelp så kan du godt fremlegge mitt svar til ditt forsikringsselskap.

Lykke til!