Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Arrvev etter lungebetennelse

Spørsmål

Jeg har hatt lungebetennelse i 2 omganger. Siste gang med en Crp på 184. Fikk mange poser med intravenøs medisin på sykehus. Hadde også væske i særlig venstre lunge. Tok bilder i febr.07. Har fortsatt stikking og dårlig pust. Tatt CT nå i juni. Fått beskjed om at jeg har kronisk arrvev eller striper på lungene. Lurer på hva dette er og om jeg vil fortsette med stikking og dårlig pust fremover.

Kvinne, 52 år

Svar

Hei!

Lungebetennelse, pneumoni på fagspråket, er en betennelse i lungevevet som følge av en infeksjon med bakterier eller virus. Lungevevet vil si lungeblærene, der den livsviktige transporten av oksygen fra luft til blod foregår. Når lungevevet blir betent, kan det bli tyngre å puste. Jo mer omfattende lungebetennelsen er, jo tyngre blir det å puste.

Lungebetennelse er likevel en ganske vanlig sykdom, og omtrent 5 av 1.000 innbyggere får lungebetennelse i løpet av ett år. Forekomsten øker med økende alder.

De fleste pasienter med lungebetennelse er moderat syke. Lungebetennelse oppstår gjerne etter forutgående øvre luftveisinfeksjon. Du får plagsom hoste og blir etter hvert moderat tungpusten. Vedvarende feber etter en ukes sykdom er vanlig, men ofte kan det bare måles feber om kvelden. Sterke brystsmerter som sitter i siden eller baktil i brystkassen, forekommer hos en firedel. Brystsmerter ved lungebetennelse forverrer seg ofte i spesielle stillinger eller når du hoster eller puster dypt.

En rekke ulike bakterier, virus og andre mikroorganismer kan infisere lungevevet og skape en betennelse. Smitte skjer som regel via dråper, ved hoste eller nysing fra syk person. Mikrobene vil oftest også føre til betennelse i luftrørene, det vil si bronkiene. Det foreligger da såkalt bronkopneumoni, eller bronkitt-lungebetennelse.

Flere ting kan gjøre deg spesielt utsatt for å utvikle lungebetennelse:

Svekket hosterefleks som følge av høyt alkoholforbruk, hjertesykdom, hjerneslag eller høy alder
Akutt luftveisinfeksjon eller bronkitt på grunn av virus
Redusert immunforsvar eller nedsatt allmenntilstand
Lungebetennelse kan også utvikle seg hos ellers friske personer. For å stille en sikker diagnose kan det være nødvendig med røntgen av lungene.

Det er stor variasjon i alvorlighetsgraden avhengig av hvilken mikroorganisme som ligger til grunn, samt alder og allmenntilstand til den syke. Hos eldre og hos personer med svekket immunforsvar er lungebetennelse en alvorlig sykdom som ofte krever innleggelse på sykehus. For de fleste vil ingen behandling, eller en antibiotikakur være tilstrekkelig til at sykdommen går over i løpet av 1-3 uker.

Blant pasienter som hadde en moderat lungebetennelse og ble behandlet med antibiotika, forsvant feberen i gjennomsnitt etter 3 dager, muskelsmertene opphørte etter 5 dager, tungpustheten var over etter 6 dager og etter 14 dager var hosten og slappheten borte. Blant pasienter behandlet for alvorlig lungebetennelse, hadde ca. 90% fortsatt minst ett lungebetennelse-symptom etter 30 dager.

Lungesvikt og blodforgiftning er sjeldne, men meget alvorlige komplikasjoner.

Du har altså hatt en alvorlig episode med lungebetennelse og har fått arrvevsforandringer. Dette er arr i lungevevet etter skaden betennelsen medførte, på samme måte som feks huden får arr etter sår. Slikt arrvev kan sees på både vanlig røntgen og CT, og ofte varer disse forandringene livet ut. Enkelte ganger kan forandringene bli mindre jo lenger det er siden infeksjonen. Stikningene vil etter all sannsynlighet gradvis bli bedre, disse kommer av betennelsen i vevet og de forandringene den har medført. Dårlig pust vil også ofte gå gradvis over, men kan sitte i lenge ved alvorlige tilfeller. Men dersom tungpusten ikke gradvis bedres synes jeg du må kontakte legen din for undersøkelse da det er flere ting, feks hjerteproblemer/astma/KOLS etc som også kan gi slike symptomer. Og det vikstigste for å bli bedre: slutt å røyke dersom du gjør det.

Håper svaret var til hjelp, lykke til!