Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ankelsmerter ved vanlig gange i skog og mark 63660

Spørsmål

Hei. Jeg er 57 år. Er godt trent med sykling. Men i høst har jeg begynt å gå en del. I skogen. ikke hardt underlag.Jeg har fått en del vondt oppe på rista. bak mot leggen. Høyre fot. Dette har begynt ganske fort etter jeg begynner å gå. Har blitt bedre når jeg begynner å gå oppover. Værst i begynnelsen av gåturen. Men etterhvert kjenner jeg noe smerte konstant. Kjører mye bil. Da får jeg ikke strukket benet ordentlig ut. Kjennes iriterende smerte. Har kjent noe lignende tidligere år. Men ikke så mye. Da har det gått over. Lurer på om det er lurt å fortsette å gå. Kanskje noen tøyeøvelser er bra? Har høy rist. Da det begynte å gjøre vondt,løsnet jeg lissene noe. Men nå hjelper ikke det. Mvh.

Svar

Hallo.
Du oppgir ingen diagnose; derfor lurer jeg på om du har kontaktet lege fastlegen din for disse plagene. En undersøkelse der vil muligens gi som konklusjon at du har en såkalt «hulfot» (lat. pas cavus). Som oftest vil dette gjelde for begge føtter.
Hulfot innebærer høy og noe stiv lengdebue på innsiden av hver fot. På den måten blir foten litt kortere, får redusert mykhet og nedsatt støtdempning. Det kan gi økt belastning på selve foten, spesielt det undre ankelleddet, men gjerne resten av fotroten, den såkalte mellomfoten (5 knokler) og i enkelte tilfeller 1 eller flere av tærne, såkalte «hammertær».
Hulfot kan gi problemer ved løping; plagene arter seg nok forskjellig fra person til person og er noen ganger avhengig av hvor uttalt dette fenomenet er. Det er hensiktsmessig å ikke snøre skoene hardt.
Mitt forslag er at du finner fram til en kiropraktor eller en fysioterapeut med spesialutdannelse i biomekanikk, en såkalt «spesialist i manuell terapi». Søker du på Google finner du sannsynligvis en i nærområdet ditt. En grundig gjennomgang av fot/føtter vil si noe om bevegeligheten mellom fot og legg (det «øvre ankelleddet»), dessuten kan en påvise bevegelsesmønstrene i fotrot, mellomfot og tær.
Avhengig av funn kan forholdene i foten behandles, du vil kunne få noen øvelser tilpasset funnene og likedan få hjelp til utforming av spesialtilpassede såler og valg av skotøy. Behandlingen vil ta sikte på å bedre funksjonshold, forhåpentligvis slik at du kan være aktiv uten symptomer/ med reduserte plager.
Både fysioterapeuter og kiropraktorer har ofte samarbeid med ortopediteknikere som kan dette med såler og sko.
Og til slutt: Dersom du kan sykle uten problemer, bør du, om det er ønsket ditt, fortsette med det, - ute på veiene eller, fordi vinteren står for døren, innomhus hjemme eller i treningsstudio med spinningssal. Bruk av romaskin gir også effektiv trening, dvs. både hjerte/ lunger og muskulatur – uten at føttene nødvendigvis blir en begrensning!
Lykke til!