Ankelbrudd

Spørsmål

Hei,

Spørsmålet mitt er om jeg burde komme meg til røntgen, eller om jeg bare bør fortsette å hvile. Pga reise og et sommerstengt fastlege-kontor, har jeg ikke fått komme meg til lege.

Problem:

15. april tråkket jeg over på fotballtrening. Føltes som et klassisk overtråkk der jeg "landet" på utsiden av foten, slik at foten "rullet" innover. Etter 1 minutt hadde jeg en stor kompakt kul (på utsiden av foten, øverst på vristen, like foran eller halvveis oppå malleolen). Gjorde ikke voldsomt vondt, og jeg vurderte å fortsette før jeg så kulen.

Fulgte RICE nøye det første døgnet.

Kunne nesten ikke tråkke med foten de første 2 dagene, og var veldig hoven over hele området. Etter dette gikk fint å halte kraftig, før jeg kunne gå normalt 2-3 uker etter. Jeg var veldig hoven i 2 måneder, rett på malleolen eller litt foran.

Jeg har tenkt at dette ikke var noe å gjøre med, annet enn å hvile. Men nå, 3 måneder etter, kan jeg fortsatt ikke løpe 100%, og jeg er fortsatt hoven, selv om det har blitt mindre.

Bilder vedlagt (det er høyre ankel som er skadet).

Svar

Hei!
Vanligvis klarer man ikke å belaste foten etter ankelbrudd. Hevelse kan også vedvare i flere uker etter skaden. Det at du føler en forverring i tilstanden etter en periode hvor det var bedre, taler for at du bør få tatt et røntgen av ankelen. Imidlertid er det ingen hast og du kan vente til fastlege er tilbake. Det har uansett gått så lang tid at det ikke har konsekvens om du venter. Om smerten er betydelig bør røntgen taes nå. Dette som ren smertelindrende behandling. Om du ikke får tak i fastlege er det mulig å kontakte legevakt som kan henvise deg til røntgen. Om det er brudd, har det altså ingen konsekvens om du venter til du er ferdig med ferien