Angst og kroppslige plager

Spørsmål

Hei jeg er til tider særs bekymret for helsen dte er ikke kun u.colitten men er mye plaget av endel andre ting som jeg ønsker å få svar på .

Det er ikke første gang jeg opplever dette men jeg synest det er ubehagelig og er redd .
Tungens bakre papiller føles litt forstørret og tungen er tørr og ru bakerst, jeg har mye angst for munn og svelg er engstelig for at tungen skal hovne opp og jeg bli kvalt. har hatt dette før og er vel og tidl.sjekket av legen for dette men nå kommer det og min søster skal har bryllup til helgen og jeg er sliten og lei at dette skal plage meg.
Siden jeg mener at jeg har hatt dette før hva er dette? det føles som tungen min til tider skifter hamm? har ellers vært mye plaget av tørr munn i det siste, svelger mye.Er dette noe og bekymre seg for de flest blod prøver er tatt for ikke lenge siden ok resultat.

2.Svimmelhet av angst. mye spenninger i bakre hode og øverst i nakken det som føles rart er at jeg svært ofte er eller blir svimmel når jeg slapper av høres dette rart ut?

takk

Relevante sykdommer/medisiner: ulcereøs colitt den er ok
hypofysefrstørrelse den er ok
angst
medisiner:asacol norprolac b12 injeksjon hver 3 mnd pga p.anemi

Kvinne, 34 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

For å oppsummere, ser jeg at du har angstplager, spenninger i nakke og bakhode ledsaget av svimmelhet, og bekymringer i forhold til tunge og tørr munn.

Det er svært mulig og egentlig mest sannsynlig at alt dette henger sammen, slik jeg oppfatter det ut fra din beskrivelse.
Du sier jo også at du er sliten for tiden, og da er det vanlig at angstplager forverrer seg. Det er også velkjent og vanlig at angst kan arte seg i form av kroppslige symptomer og plager, som f.eks. nakkespenninger og tilhørende svimmelhet, og frykten for at tungen skal hovne opp og kvele deg virker også for meg å være relatert til din generelle angst og spente situasjon for tiden. Angst kjennes ikke bare "i sjelen" men også i kroppen.

Det er imidlertid alltid lurt å utelukke at det ligger kroppslig sykdom bak det man måtte kjenne av kroppslige symptomer, og du sier jo også at du har vært til lege med dine tungeplager, og at legen ikke har funnet noe galt.
Din tørre munn er jo forøvrig særdeles typisk et angstsymptom. Vi har vel alle opplevd å bli tørr i munnen av frykt generelt.

Dine evt forstørrede papiller kan jeg ikke si noe om uten å ha sett dem, men hvis din lege har sett disse og funnet ut at de er normale, så ville jeg nok ha stolt på det. En annen ting er at det er vanskelig å selv bedømme hvor store slike papiller skal være, og de er forøvrig også større bakerst på tungen. Og begynner man først å studere en del av kroppen for mye (som f.eks. papillene på tungen) og har noe angst i tillegg, så er det meget lett å begynne å "se spøkelser på høylys dag", dvs at du tolker det du ser på en feil måte, og begynner litt etter litt å tenke at de er forstørrede og at det kan være noe galt.

Det at du har hatt det samme før, og at det har forsvunnet igjen, tyder jo også i retning av at dette er noe som ikke har med kroppslig sykdom å gjøre og ihvertfall at det ikke er noe farlig.

Og jeg kan i alle fall berolige deg 100% med å si at tungen ikke vil hovne opp slik at du blir kvalt av den.

Du skriver at ”de fleste blodprøver er tatt”, men det er de nok ikke, for der er nærmest en endeløs rekke av mulige blodprøver å ta, og legens jobb er å velge ut hvilke prøver som er relevante i forhold til de plager pasienten har.
Det jeg synes er viktig, er at du har sjekket dine B12-nivåer, for å se om du får injeksjonene ofte nok. Dette tenker jeg på fordi B12 mangel kan gi tungeforandringer.

Jeg håper at dette var litt avklarende for deg, og at det kan hjelpe deg til å få lagt disse bekymringene litt bak deg, da bare det å være bekymret for slike ting, vil i seg selv forverre både symptomene i seg selv, samt angsten generelt, naturlig nok.
Ønsker deg en god sommer !

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn