Angst og høgt stoffskifte

Spørsmål

På en sydentur i fjor sommer med meget høy temperatur, 33 grader om natta, ingen kjøling på rommet, fikk jeg et anfall, som jeg vil kalle et angstanfall. Problem med å puste, redd, og tungsinn i dagene etterpå. Hadde aldri hatt noe lignende før. Har deretter vært plaga med mye uro, altså typisk psykiske lidelser. Men rundt juletider begynte vekta å dette merkbart. I løpet av 4-5 måneder tok jeg av meg 20 Kg. Matlysten var da blitt minst like god som før. Jeg har en stor klump på halsen, og har fått konstatert struma. Men stoffskiftet er innenfor det normale (verdier på 19-20). I tillegg blir jeg fryktelig fort sliten, sover 8-9 timer om natta, og er likevel fullstendig pumpa når arbeidsdagen er over. Har tatt en del undersøkelser, men ingen svar har foreløpig kommet ut av dette. Jeg var en person som nok ville blitt betegna som sterk, mye engasjemang, godt humør - nå er det bare skyggen igjen av meg og knapt nok det! Har tidligere hatt problemer med bronkitt, det har hendt at jeg har hosta opp litt blod, og uregelmessige kraftige blødninger etter menstruasjon. Jeg er fulstendig klar over at en del ting her ligger på psyken, men greier ikke slå meg til ro med at vekt tapet kan forklarest med psyke. Er det noe jeg kan gjøre, steder jeg kan henvende meg for å få litt fortgang på dette, eller må jeg bare smøre meg inn med tålmodighet (det er ikke min sterkeste side!).
Tusen takk for svar og råd

Kvinne, 35 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei
Det var trist at ein koseleg sydentur blei starten på helseplager.
Eg kan godt forstå at du lurer på om det store vekttapet har ei kroppsleg forklaring - og spesielt om det kan dreie seg om høgt stoffskifte (hypertyreose). Du skriv at stoffskiftet ditt var innenfor det normale med verdier på 19-20. Eg går ut frå at du då meiner at blodprøven FT4 ( fritt tyroksin) var 19-20. Dette er ein verdi som er i øvre del av normalområdet. Dersom blodprøven TSH også var normal, har du nok ikkje høgt stoffskifte. Dersom TSH var lav, kan du ha ein spesiell form for høgt stoffskifte som blir kalla T3-toksikose. Ved denne tilstanden er det hormonet triiodotyronin (T3) som er høgt, medan FT4 er normal. Det er også viktig å vite om stoffskiftet ditt blei målt medan du gjekk ned i vekt og ikkje seinare. Den vanlegaste sjukdomen som gir høgt stoffskifte (Graves sjukdom) veksler nemleg mellom periodar (månader til år) med høgt og periodar med lågt stoffskifte.

Du skriv også at du har hatt problem med bronkitt og har hosta opp blod. Dette må undersøkjast skikkeleg hos spesialist i lungesjukdomar.

Så vidt eg kjenner til pleier ikkje angst å medføre så drastisk vekttap som du opplevde. Spesielt ikkje når du hadde så god appetitt. Forklaringa må i tilfelle vere at du hadde stor forbrenning på grunn av høg aktivitet.

Det er viktig at det blir gjordt ei rask og grundig utreiing for å utelukke kroppsleg sjukdom. Samtidig med dette bør du få psykiatrisk/psykologisk behandling for angsten som plager deg.
Lykke til !!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn