Angst og fysiske plager

Spørsmål

Hei.Jeg har hadd noen år med mye motgang og har fått diagnosen angst.Men har også veldig mye fysiske plager som:vondt i nakken , fremme i brystbeinet og det kjennes som ribbeina blir pressa sammen.Når jeg går tur/sykler kjennes det ut som om det er noe i knærne som skal gå i "lås". Jeg får også veldig vondt i hoftene bl,a hvis jeg har sittet lenge i ro eller sittet på noe hardt. På innsiden av hendene(putene)og under foten utover i tærne er jeg veldig hoven.Klarer ikke å skrive så mye for hand før jeg ikke klarer mere.Er som regel verst på morran og klarer noen ganger å "gå meg til utover dagen" . I perioder har jeg mye press bak øynene.Plagene begynte jeg å få for over ti år siden og er blitt værre for hvert år.Kan alt skyldes angst? kan det vere noe annet?

Kvinne, 32 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.
Sammenhengen mellom psykiske og fysiske plager er et av de mest komplekse området innen medisinen. Dette handler om forholdet mellom sjel og legeme, og berører sentrale punkter i menneskenes liv. Mange psykiske plager vil på et eller annet tidspunkt gi seg utslag i fysiske symptomer. Samtidig vet vi at fysiske plager over tid også kan gi psykiske problemer. I tillegg må man også huske på at mange kan ha psykiske plager og fysiske plager som eksisterer helt uavhengig av hverandre, uten noen som helst sammenheng. Som du forstår, er disse sammenhengene så komplekse og personavhengige at jeg ikke vil være i stand til å si deg noe sikkert om hvorvidt dine fysiske plager skyldes din angst eller ikke.

Du beskriver symptomer fra mange steder på kroppen. Ut fra din beskrivelse kan det se ut som om du har smerter i ledd (fingre, føtter og knær) som ofte er verst om morgenen. Slike symptomer kan av og til skyldes betennelser ("giktsmerter") i leddene, og kan noen ganger diagnostiseres med enkle blodprøver. Kroniske nakke- og hofte/bekken-smerter kan tidvis være fysiske belastningssymptomer og henge sammen med uheldige arbeidsstillinger eller andre fysisk uheldige belastninger. Dette kan en enkel klinisk undersøkelse avdekke. "Press bak øynene" er en vanlig forekommende plage og kan ha flere ulike forklaringer, som for eksempel spenningshodepine eller synsvansker. En legeundersøkelse og eventuellt et besøk hos optiker vil kunne si noe om dette. Slike plager som du beskriver kan også være ledd i andre, mer kroniske fysiske lidelser.

Generellt kan det imidlertid sies at plager som varer i årevis uten klar forverring svært sjelden er alvorlige (i betydningen livstruende), men oftest er "godartede" (i betydningen plagsomme og ufarlige). Jeg vet ikke om du noen gang har vært utredet og undersøkt hos legen din for disse plagene. De fleste av de forklaringer som jeg har nevnt her, er som du ser relativt enkle å finne ut av. Dersom du ikke har vært hos legen din og snakket om disse plagene synes jeg du bør be om dette. Slik kan du kanskje få hjelp til å rette på plager som du opplever som hemmende for livskvaliteten din, og du kan etter relativt enkle undersøkelser kanskje bli beroliget på at du ikke har andre sykdommer. Hvis du er mye plaget av angst er det unødvendig at du i tillegg skal gå med fysiske plager som det kanskje finnes hjelp for.

Lykke til !

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn