Angst for HIV

Spørsmål

Hei,

Jeg har tideligere vært diagnostisert med angst, og gikk på zoloft som hjalp meg fint mot dette. Angsten var rettet mot at jeg trodde at jeg skulle dø (særlig av aids til tross for gjentatte negative tester og ingen seksualpartnere), men også knyttet til økonomiske problemer (som var hovedsakelig forårsaket av at jeg ikke fungerte). For et halvt år siden sluttet jeg med medisinen etter å ha gått på den et halvt år.

Angsten er nå tilbake. Verre enn noensinne. Det som har utløst angsten er følgende: Jeg var i Amsterdam med kamerater, og vi besøkte en strippeklubb (danserne var prostituerte). Jeg ble full og mine kamerater kjøpte en privat dans til meg. Dvs. at jeg i en time satt tett sammen med en kvinne i bikini. Hun var svett og klam, jeg og. Hun kned seg inntil meg, jeg hadde var i t-skorte og kortbukser, jeg kysset ryggen hennes og brystvortene, og strøk med hendene mine over kroppen hennes. En gang berørte jeg kjønnsleppene hennes. Leppene våre streifet hverandre, men det var ingen våte kyss. Hendene mine var litt tørre, og på min høyrehånd hadde jeg et myggstikk med skorpe. Huden hennes var glatt og fin.

Rasjonell som jeg er, mener jeg at dette må være helt trygt, med henhold til hiv i det minste. Vi tungekysset ikke, jeg slikket ikke henne, hun slikket ikke meg, og det var ikke snakk om noe samleie.

Likevel har jeg angst. Den har plaget meg i det siste, men nå er den slik som sist da den nesten ødela livet mitt (jeg klarte ikke å jobbe, fikk ikke eksamen fra universitet, måtte flytte hjem, og lå i kvaler på gutterommet).

Derfor følgende spørsmål.

1. Kan jeg ha fått hiv etter denne hendelsen?
2. Er jeg smittefarlig etter denne hendelsen (med hiv)? (jeg har en venninne. vi testet oss begge ved begynnelsen av forholdet, og dette er den hendelsen som kommer nærmest utroskap)
3. Bør jeg søke hjelp, isåfall hva slags?

Svar helst så fort som mulig. Jeg orker rett og slett ikke mer. Livet er ikke annet enn angstanfall etter angstanfall, og det er ingen jeg kan snakke med. Overfor min venninne, nei, og venner har jeg ikke siden jeg har ødelagt det som er av mitt sosiale nettverk. Ganske så trist siden jeg alltid (på skolen og i idretten) var blant de flinke, og man trodde det skulle bli noe av. Nå tenker jeg kun på fred og ro. Og det får man jo ikke med angst eller hiv. Eller begge deler.

Relevante sykdommer/medisiner: kjønnssykdommer og angst

Mann, 31 år

Svar

Hei!

Nei du kan ikke ha fått HIV! Selv ved et gjennomført samleie uten kondom vil det kun være vel 1 % sjanse for at en mann blir smittet av HIV hvis parteren har det. Du har ikke vært i nærheten av å gjennomføre et samleie så sjansen er ikke engang til stede for at du har fått HIV.
HIV viruset trenger heller ikke gjennom et sår med skorpe på, for at noe slikt skulle kunne skje måtte hun ha hatt et blødende åpent sår og du måtte hatt det samme, og selv da ville sjansen vært liten for smitte.
HIV viruset overlever svært kort tid utenfor kroppen så du kan ikke ha fått det ved å stryke henne over huden eller kjønnsleppene.
Det at hun var svett og kvalm har ingenting å si, HIV smitter ikke gjennom svette.

Siden de tidligere HIV-testene var negative trenger du ikke å bekymre deg for at du er smittet. Dagens HIV-tester er svært nøyaktige og når du i tillegg har tatt flere så kan du stole på at resultatet er riktig.

Når det gjelder om du skal søke hjelp så er svaret nei når det gjelder dette med eventuell HIV smitte, du har nemlig ikke HIV. Angsten din kan imidlertid trenge behandling hvis din irrasjonelle frykt for HIV ikke går over eller hvis du i tillegg opplever sterk angst for andre områder i livet ditt.
Du kan eventuelt ha nytte av behandling hos psykolog som kan hjelpe deg å takle situasjoner som du i dag får angst av, dette kan du eventuelt ta opp med fastlegen din.

Håper dette har vært til hjelp!