Angst - hva gjør legen?

Spørsmål

Jeg er en jente på 21 år som sliter med angst,bl.a. sosial angst. jeg blir så nervøs at jeg brekker meg. Dette har holdt på i ca. 6 år. Jeg har nå endelig fortalt det til mor og vi har bestilt legetime. Men jeg er kjempe nervøs for hva som vil skje hos legen. Må jeg gjennom noen undersøkelser? Blir jeg henvist til en psykolog han kjenner eller må jeg finne en selv? Kan jeg selv velge om jeg vil ha en kvinnelig eller mannlig psykolog? Hva kan jeg vente meg hos legen?

Sykdommer: angst

Kvinne, 21 år

Svar

Hei!

Det burde ikke være noen grunn til å være engstelig for legetimen, men jeg skjønner at du har angst for hva som skal skje og for at det hele skal bli vanskelig å snakke om.

Det er nok forskjellig fra lege til lege hvordan en slik problemstilling forsøkes løst. Jeg tror nok de fleste leger vil sette av mye tid til samtale for å danne seg et bilde av problemet og av deg. Sannsynligvis er ikke det gjort i løpet av kun en legetime, det er vanlig å gå noen ganger for å få belyst problemet. Legen vil spørre deg om hvordan du oppfatter deg selv, hvilke plager du har, hvor lenge de har vart, hva du tror selv kan være årsaken. Han vil spørre deg om hvordan livet ditt har vært tidligere, og kanskje spørre moren din om hvordan du var som barn.

Det er ikke bestandig nødvendig å henvise til psykolog, men hvis dere blir enige om at det er fornuftig kjenner sannsynligvis legen til noen i nærområdet som han kan anbefale. Imidlertid kan du bestemme dette mye selv, og du kan selvfølgelig få velge om du vil ha kvinnelig eller mannlig psykolog.

Ofte henvises personer med slik problematikk til nærmeste distriktspsykiatriske senter, og da er det ikke bestandig slik at du kan bestemme nøyaktig hvem du vil snakke med. Hvis du sterkt ønsker en kvinnelig psykolog tror jeg nok de vanligvis vil ta hensyn til det.

Tenk littt igjennom på forhånd hva du synes legen bør vite om deg og plagene dine, og hva du ønsker selv skal skje fremover. Skriv dette ned og ta det med til legen. Det kan være bra å ha med en du stoler på hvis du er redd for at det skal bli vanskelig å snakke om angsten.

LYKKE TIL!!