Angrer på sterilisering

Spørsmål

Er en mann som ble sterilisert for 17 år siden. Angrer ønsker å "reversere/sy sammen sædlederen" igjen. Er dette mulig? Hvor henvender jeg meg.

Mann, 49 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Ja, det er mulig å sy sammen sædlederne igjen hvis man i ettertid angrer på sterilisering. Man regner at ca. 80% av de som gjennomgår en slik såkalt refertiliserings-operasjon får sædceller i sædvæsken igjen, men sjansen for graviditet er allikevel ikke høyere enn 25-30%. Grunnen til dette er at sædcellene ofte er av noe dårligere kvalitet enn før steriliseringen. Studier tyder på at jo eldre man er og jo lengre tid det er gått siden steriliseringen, desto vanskeligere er det å oppnå graviditet.
Å sy sammen sædlederne er et mye mer omfattende inngrep enn sterilisering, både teknisk og tidsmessig. Inngrepet kan utføres på offentlige sykehus eller poliklinikk etter henvisning fra lege, men det er ofte lange ventetider fordi omgjøring av sterilisering er regnet som en ikke-prioritert oppgave for det norske helsevesenet. Av denne grunnen er det mange som velger å benytte seg av private sykehus eller klinikker. Så vidt jeg vet er prisen rundt 10.000- 20.000 kr.

Hvis man ikke oppnår ønsket resultat etter operasjon, finnes det også metoder der man henter ut sædceller fra testikkelen og via prøverørsbehandling kan klare å oppnå graviditet. Denne metoden er enda ikke innført i Norge men utføres blant annet i Danmark. Hvis dette skulle bli aktuelt for dere, kan dere kontakte Foreningen for Ufrivillig barnløse her i Norge som sikkert kan hjelpe dere videre med dette. Internettadressen deres er http://www.fub.no/.

Håper dette var til hjelp. Lykke til!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn