Anfall

Spørsmål

En Lørdags kveld i Mars ifjor (2003) fikk jeg ett 'anfall' av en eller annen sort. Jeg følte meg plutselig helt utslått, uten enrgi til noe. I de neste dagene var almenntilstanden så dårlig at jeg såvidt greide å gå på jobb. Følte meg slapp og som om bena mine var gelè. I tillegg en slags svimmelhet følelse - uten at jeg var skikkelig svimmel. Jeg hadde også noen rare varmefølelser i kroppen. Som om varmt vann gikk igjennom kroppen, fra ene armen til den andre. Varme følelse i ansikt, nakke, bena. Jeg var skikkelig dårlig. Jeg fikk også en varm 'klump' øverst i magen. Jeg hadde også gått med en vond venstre arm/skulder i ca 6mnd før det. Hvor smerten flyttet på seg(fra arm til skulder f.eks.)

Jeg fant ut at det var tid og gå til fastlegen min for første gang, der ble det tatt masse blodprøver uten unormale resultat.
Han konkluderte med mulig magekatarr og jeg skulle ta Nexium i tre dager. Jeg gjorde som han sa - men syntes ikke jeg ble 'meg selv' igjen. Han var også innom muligheten for at dette var stress relatert.

Mulig at det er delvis stress, bor trangt med kone, små unger hunder & katt.

Gikk på nytt til legen. Der forlangte jeg at det ble tatt avførings prøver - hadde vært plaget med diarè - da jeg trodde det kunne være noe der. Hørte ikke noe etter det, så jeg antar alt var ok. Tok også en masse 'vanlige' allergi tester. Etter dette begynte jeg og drikke øl om kvelden, for da forsvant klumpen og jeg følte meg bedre pluss at jeg fikk sove.

Sommeren kom og jeg gikk og 'hanglet' med moderat følelse av uvelhet. Tappet for energi. Varm 'klump' øverst imagen.Syntes at armer og bein 'sovna' lettere enn vanlig. Må ha blitt gradvis bedre.
Fra sist høst har jeg hatt det som jeg besrkiver som 'dips', dvs.at jeg våkner opp om morgenen fullstendig i 'kjellern'. Svimmel, gelè bein etc. Dette gikk som regel over til klokken var 12, noen ganger varte det lenger.
Har også hatt ett mer uklart syn i perioder. Som om jeg var trett i øynene. Og dette har jeg med jevne mellomrom.

I vinter engang så oppdaget jeg at jeg følte jeg meg som mitt gamle jeg igjen!. Opplagt, energi og ikke minst normal, fast avføring. Hadde heller ingen 'klump' imagen. Drakk fremdeles øl om kvelden.

I begynnelsen av Mars iår (2004) fikk jeg 'anfall' igjen(Hadde en bihule betennelse uken før). Samme opplegg; Slapp, uvel , gelè i bena, moderat svimmel. Beste beskrivelsen av hvordan jeg føler meg i kroppen - er som om jeg hadde kraftig, feber influensa - uten feber. Var veldig dårlig i noen dager, før jeg ble bedre, men ikke bra. Hadde besøk av en som måler blodtrykket sitt i da og fikk målt blod trykket mitt 3 ganger i den perioden på ca. en uke.; 90/60, 95/60 og 100/60. Dette etter 12 timers dag.
Ble verre igjen for noen dager siden og har funnet ut at det er verst om morgenen frem til formiddag/ettermiddag - hjemme såvel som på jobb.

Sykler i stua hver kveld, holdt på i en måned.
Redusert kaffe inntak drastisk i de siste måneder.
Røyker.
Har en BMI på 17.

Mann, 32 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Her er det flere forhold som jeg synes er viktig å kommentere:
Jeg synes det er bekymringsverdig at du drikker øl så ofte, spesielt fordi det nesten virker som du roer ned kroppen med alkohol, kanskje for å takle disse anfallene? Alkohol er en dårlig medisin, og du bør tenke deg om slik at du har et bevisst forhold til et for høyt alkoholkonsum. Du sykler i stua, men er du overvektig bør du også kutte ned på den hyppige øldrikkingen din. Du bør også slutte å røyke hvis du ønsker å holde kroppen i god form. En BMI på 17 har jeg vanskelig for å tro er reell, det er ikke 27 du mener? (Hvorfor er du i så fall undervektig når du drikker øl så ofte og må trene i stua?)

Blodtrykket ditt er normalt.

Plagene dine er svært diffuse, og ikke typisk for en spesiell sykdom. Imidlertid er det mange sykdommer som har svært diffuse symptomer, og hvis jeg var legen din ville jeg utredet deg med blodprøver, kroppslig undersøkelse og kanskje en CT av hodet i første omgang.

Likevel tror jeg at prøvene var og vil være normale med mindre du har en annen sykdom med andre symptomer i tillegg. Plagene du beskriver synes å passe godt med stress-symptomer, og da slår sjelden blodprøvene ut. En slik diagnose er en eksklusjonsdiagnose, dvs at man ikke anvender den før annen sykdom er utelukket. Likevel er det en viktig diagnose fordi den påvirker livet ditt i betydelig grad og utløser en del bekymring hos deg og de rundt deg.

Jeg kan ikke stille noen diagnose over internett. Men hvis legen din har undersøkt deg grundig og det ikke er holdepunkter for kroppslig sykdom synes jeg at du skal be om å bli henvist til en psykolog som kan kartlegge stressplagene dine litt bedre og eventuelt lære deg mestringsteknikker og kanskje samarbeide om å finne sammenhenger i tilværelsen din som gir deg slike plager.