Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Aldersnormale forandringer i ryggen

Spørsmål

Korsryggproblemer etter fall fra ca 5 m høyde den 02. august 2016 Diagnose etter rtg.: Brudd i processus spinosi L3 og L4. Kompresjonsfractur TH12corpus. degenerative forandringer med lav skivehøyde og påleiringer på lateralsiden v.s. samt høyrekonveks scoliose 22 grader. MR rtg. viser Modic type 2 degenerative forandringer i lumbacolumba fra L1 til S1-nivå.
Jeg har ikke hatt operative inngrep. Plages av stadige smerter i korsryggen (men ingen utstråling til beina), spesielt ved aktivitet i foroverbøyd stilling. Må for det meste bruke gåstaver for å unngå foroverlut holdning og økende smertenivå ved gange.
Fastlegen kan ikke svare på hva Modic 2 er. En osteopat sier det kan være infeksjon med bakterier som "spiser av" skjelettet og at eventuell antibiotikakur må være langvarig og derfor ikke tilrådelig. Jeg er fysisk langt mer aktiv enn de fleste på min alder, på tross av smerteplagene. Alder 80 år.
Hva er din anbefaling mht. diagnose, prognose og ev. behandling?

Svar

Hei!

Kun bruddene i processus spinosisme L3 og L4, samt muligvis også kompresjonsbruddet i Th12 kan muligvis tilskrives fallet fra august i fjor. Likevel må jeg si at det har gått mirakuløst bra, hvis det er alle skadene du sitter igjen med etter et fall på 5 meter, i en alder av 80 år. MR du gjengir forteller ellers bare om helt aldersnormale slitasjeforandringer i ryggen din.

Modic type 2 er en beskrivelse av hvordan dekkplatene på mellomvirvelskivene ser ut på MR. Det er lite holdepunkt for at type 2 skyldes bakterieinfeksjon, men mer representerer kroniske forandringer i virvlene. Å behandle med langvarig antibiotika er å regne for eksperimentelt. Det som derimot er funnet, er at disse forandringene disponerer for utvikling av kroniske ryggsmerter.

Mitt konkrete råd til deg, vil være å vurderes av en ryggkirurg, slik at du kan få vurdert om du er kandidat for kirurgi. Det vil i så fall kunne være avstivning av ett eller flere nivå med dårlige ledd, eller om du kunne profitert på å få tilpasset et spilekorsett.

Lykke til!

LES MER: Brudd i ryggen