Akutt turistdiaré

Spørsmål

Hei! Jeg er paa backpackerferie i soer-Thailand, og er ikke helt frisk. I ca et doegn naa har jeg hatt diare, avfoeringen er nesten helt vann-aktig og gulbrun. I tilegg har jeg hatt feber hele tiden, periodevis veldig hoy i natt. Naa har imidlertid feberen gatt nesten helt ned. Jeg har ogsaa muskelsmerter i ryggen. kan dette vaere noe alvorlig, eller tror dere det vil gaa over av seg selv? Er det noe spesielt jeg burde drikke/spise?

Hilsen smaaengstelig backpacker.

Mann, 20 år

Svar

Diaré under reiser rammer 20-40% av alle korttidsreisende, og nesten 100% av backpackere. I langt de fleste tilfellene går det over innen tre dager, og det skal vanligvis ikke behandles.

Du skal drikke så mye som mulig, og spise det du får i deg. Det spiller ikke noen særlig rolle hva du spiser eller drikker, men du skal være litt forsiktig med søtmelk (men du kan godt drikke youghurt og lignende).

Du bør søke lege dersom den høye feberen fortsetter, dersom diaréen trekker i langdrag (> 1 uke), om allmenntilstanden fallerer, om du ikke greier å få i deg mat og drikke, om du får blodig diaré eller om maven blir ømfintlig, slik at det er vondt å trykke på den.

Tro ikke at du fra nå av er immun mot diaré, det er 3000 forskjellige salmonellaarter, så du må stadig passe på å ikke spise rå salat, østers og mat som smaker vondt.