After, perioral dermatitt, sammenhenger?

Spørsmål

Jeg har en del plager som jeg hver for seg ser på som ufarlige, men som til sammen får meg til å føle meg som en sykelig person - en person som veldig ofte er litt syk. Jeg har til tider nevnt disse plagene for fastlegene mine, uten at vi har funnet varige løsninger på disse plagene. De mest plagsomme jeg kommer på nå er:
- After på innsiden av leppene.
- Litt sår hals/hovne mandler som ikke utvikler seg til forkjølelse.
- Kviser i området rundt munnen og under haka.
- Rødt øye med puss (oftest det høyre).
Dette er altså plager som kommer og går med ujevne mellomrom (kanskje med halvannen måneds mellomrom), noen ganger for seg selv, andre ganger alt på en gang. Mitt ene spørsmål er hva som er grunnen til dette. Og det andre spørsmålet er om dette er "småplager" som jeg bør forsøke å lære meg å leve med. Jeg bruker Epiduo jevnt for å holde kvisene noenlunde i sjakk (tok også en lang antibiotikakur for et par år siden, som tok det meste). Behandler rødt øye med øyedråper og krem fra legen dersom det ikkje går over i løpet av et par dager.

Håper på et grundig svar, for jeg er forferdelig lei av å stadig måtte være den som kommer med rødt øye på jobb, som har det vondt når jeg spiser pga after og kjenner smerte når jeg vasker ansiktet på grunn av et kviseutbrudd og våkner tidlig fordi det har gjort litt vondt i mandlene når jeg svelger. På forhånd takk.

Svar

Hei.

Du plages altså med tilbakevendende after, puss og rødhet i øyne, tidvis sår hals, og utslett rundt munnen og på haka. Og her spør du om "hva som er grunnen til dette".
Det er vanskelig å tenke seg at der skulle være en felles bakenforliggende årsak til disse plagene, og jeg vet ikke hva slags tilstand eller sykdom det skulle være. Det er enhver grunn til å tenke at dette er tilfeldigheter som oppstår uavhengig av hverandre.

Når det gjelder årsaker, så er det slik at vi mennesker er født nysjerrige og har en naturlig hang til å ønske forklaringer på "hvorfor". Men når det gjelder kropp og helse, så er det langt fra regelen at der finnes svar på slike "hvorfor"-spørsmål. Vi er derfor som regel mer opptatt av å finne praktisk og gode løsninger, behandlinger, kurer. For det er jo det å bli kvitt problemene vi ønsker, til syvende og sist, ikke sant.

Når det gjelder after, så vet en ikke noe sikkert om årsaken til disse. En ser after oftere hos personer som har betennelsessykdommer i tarmen som ulcerøs colitt og Morbus Crohn og hos personer med , cøliaki, og jernmangel og vitamin B12-mangel. Du bør derfor sjekke hos fastlegen om du kan ha noe av dette. (Bortsett fra ulcerøs colitt og Morbus Crohn, for da hadde du hadde store mageplager)
Men cøliaki, jernmangel og B12-mangel er det fullt mulig å ha, uten å merke noe direkte til det.
Dette er også interessant i forhold til ditt utslett rundt munn og på haken. Du har oppfattet det som kviser, men jeg er slett ikke sikker på at det er det. Du er jo ikke i en alder hvor kviser er vanlig, og i tillegg så finnes der en hudsykdom som kan forveksles med kviser, som oftest sees nettopp rundt munnen og på haken. Den heter perioral dermatitt. Du bør derfor definitivt få legen din evt hudlege til å vurdere om det kan være korrekt diagnose her. Den har sin egen behandling. Og det som blir ekstra interessant, er at perioral dermatitt ser en oftere hos personer med malabsorbsjons-sykdommer i mage/tarm, altså f.eks. cøliaki, jfr over, som igjen kan henge sammen med økt tendens til after.
Derfor bør du nok sjekke om du har dette.

Når det gjelder din tendens til rødt øye med puss, så kan det høres ut som konjunktivitt / øyekatarr, men det igjen kan ha andre lokale årsaker, f.eks. inngrodde øyevipper, nedsatt tåreproduksjon osv, så det bør du få en sjekk for hos øyelege.

Periodevis sår hals vil vanligvis skyldes smitte, som oftest virus, og det er særdeles vanlig. Det er ikke sikkert at dette betyr noe annet hos deg enn det gjør hos folk flest: Tilfeldig smitte / uflaks.
Men om det skulle utredes videre, så vil det jo kanskje være aktuelt med en sjekk av ØNH-lege, men jeg ser ikke noe ut fra det du skriver her, som tilsier det, egentlig. Diskuter det med legen din.

Håper at mine innspill her i beste fall kan løse noen av problemene dine. Ønsker deg lykke til!