ADD- utredning

Spørsmål

Heisann.
Jeg er en gutt på 18 år som er veldig sikker på at jeg lider av sykdommen ADD. Jeg har omtrent alle av symptomene (tankene flakser veggimellom hver dag, når noen snakker til meg tenker jeg ofte på andre ting, klarer ikke mestre lange oppgaver, MEGET ukonsentrert osv osv). Når jeg leser på skolen i feks en bok, husker jeg ingenting (så lenge det jeg leser ikke interesserer meg MYE). Læreren sier ofte til meg at jeg må begynne å konsentrere meg.
Jeg har middels gode karrakterer (snitt på ca 4), grunnet at jeg må jukse på de fleste prøver. Dette er som sagt pga at jeg ikke husker noe av det jeg leser. Dette er selvfølgelig noe som irriterer meg noe grusomt!

Jeg er også veldig følsom når det gjelder kritikk, og er veldig sjalu på det meste. En liten skjev kommentart om meg gir meg mange tanker om hvordan jeg kan forbedre det osv.

Jeg har noen ganker tenkt på selvmord, selv om jeg vet at jeg "ikke klarer å gjennomføre" dette.

Jeg er også VELDIG følsom! Klarer nesten aldri å fornerme noen, untatt den som fornærmer meg. Når jeg hører en fin sang, får jeg tildels tårer i øynene og da kommer tankene mine flaksende i hodet igjen.. :-(

Grunnen til at jeg kommer til dere med dette, er at jeg ikke fikk godkjennelse til å "komme inn" til psykiater. Dette er grunnet min polske fastlege (som tildels sier ting jeg ikke forstår/forstår meg ikke) som klarte å skrive en "dårlig rapport" om mitt forhold til ADD. Han skrev ingenting om disse symptomene jeg har nevnt tidligere. Han skrev at jeg kun hadde problemer med søvn (noe som jeg har), og det er så vidt jeg vet ikke grunnlag nok til å komme inn til en psykiater.

Jeg har 2 foreldre som maser mye på meg. Jeg har fortalt de 2 ganger om dette med ADD, men de har begge gangene ikke tadd meg seriøst.

Så.. Hva burde jeg gjøre her?
Tror dere jeg kan komme inn til psykiater uten å gå via lege? Er det noen spesielle dere anbefaler at jeg kontakter? Kan dere i noen slags form hjelpe meg?

Mvh,
Gutt 18 - Sør Trøndelag.

Mann, 18 år

Svar

Hei, og takk for spørsmål.
Du kan kontakte en psykiater eller en psykolog direkte, men for at folketrygden(NAV) skal betale størsteparten av honoraret må du ha en henvisning fra lege.
Du kan i prinsippet oppsøke hvilken lege du vil for å få en henvisning til en psykiater, men jeg vil nok heller vurdere å skifte fastlege, siden dere åpenbart har store kommunikasjonsproblemer.
Dette kan du gjøre med et tastetrykk på pc-en ved å gå inn på følgende link:
http://www.helfo.no/privatperson/fastlegeordningen/Sider/default.aspx
Normalt skal en fastlege henvise deg til Voksenhabililteringen på ditt hjemsted slik at du der kan utredes for ADD.
Du kan også kontakte Nasjonalt kompetansesenter for Tourettes syndrom og ADHD.
Her vil du få alle de opplysninger du trenger for å komme til den riktige fagpersonen som kan utrede deg.
Gå inn på nedenstående link:
http://www.nasjkomp.no/
Jeg håper svaret er til hjelp og at du får den hjelpen du har krav på.
Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-