80 år og åndsfrisk, men nå...

Spørsmål

Jeg spør på vegne av min mor, 80 år. Stort sett frisk, mentalt veldig bra, men bruker medisiner for følgende plager: Svimmelhet, betennelse i spiserør, litt høyt blodtrykk. Bruker høreapparat på begge ører, men synes de hjelper lite.
Svimmelheten har forverret seg den siste tiden, og noen dager får hun "anfall" som gjør at hun vil ligge. Rommet og gjenstander beveger seg ikke, svimmelheten er innvendig. Sjangler ikke når hun går. Blir kvalm og er svært engstelig for dette. Har jevn oppfølging fra sin fastlege, og har vært innlagt på sykehus og bl.a. undersøkt av nevrolog, og tatt CT av hodet, uten at de fant noe. Hun lurer nå på å få MR, undersøkelse av naprapat-/kiropraktor, akupunktur, øre-nese-hals, og lurer på om dette er en god ide, eller om det er som de sier på sykehuset, at hun nok må leve med dette? Riktignok er hun 80 år, men er åndsfrisk og hadde høy livskvalitet inntil svimmelheten inntraff. 4 barn, hvorav 2 lever, 7 barnebarn, 7 oldebarn.

Relevante sykdommer/medisiner: Jeg spør på vegne av min mor, 80 år. Stemetil 5mg (3 pr. d), Albyl E 75mg, Atacan 16mg, Nexium 20 mg, Ovesterin 1 mg, B12 injeksjon hver 3. mnd.

Kvinne, 54 år

Svar

Hei!

Jeg er generelt veldig imot å "slå seg til ro" med en diagnose før man har forsøkt alle aktuelle måter å finne svaret eller en behandling på. Selvfølgelig ender man selvsagt opp i situasjoner av og til hvor man ikke kommer lengre og bare må leve med de plagene man har.

MR har en del fortrinn som CT ikke har, og bør ihvertfall gjøres før man stopper utredningen. Man kan feks ikke utelukke at svimmelheten skyldes en prosess i forbindelse med likevektsnerven - og da er en rutine-CT ganske verdiløs, mens MR kan vise forandringer i indre øregang og ved likevektsnerven. Øre-nese-hals-lege bør konsulteres for å klassifisere svimmelheten nærmere, og akupunktur kan forsøkes for å lindre plagene. Naprapat eller kiropraktor har jeg personlig ikke så mye tro på at vil bidra i akkurat dette tilfellet - men det er også verdt å prøve hvis alt annet ikke fører frem.

Selv om hun er 80 år kan hun jo ha mange gode år fremover som oldemor, bestemor og mor, og det ville være synd om henens livskvalitet skulle bli redusert hvis hun kanskje kunne få hjelp og en diagnose.

Jeg tror ikke medisinene forårsaker denne svimmelheten.