5-HTP tilskudd (serotonin) og sosial angst

Spørsmål

Har hørt at aminosyren tryptofan øker nivået av serotonin i hjernen. Sliter litt med sosial angst og søker etter naturlige måter å øke serotoninnivået på.

Har lest på nettet at det beste er å ta ett tilskudd av dette for når man får det i seg som en del av kosten kjemper tryptofan med andre aminosyrer som ikke fører til økt serotonin i hjernen.

Har hørt at dette ikke er lov til å selge i Norge, men at man kan bestille på nettet. Finnes det produkter som er trygge som man kan bestille på nettet? Dersom man kjøper dette fra en seriøs leverandør så burde det jo ikke være farlig, det er jo en del av kosten uansett?

Har lest at 5-htp er beslektet med tryptofan, men at det ikke er det samme og at det kan inneholde stoffer som er farlige? Stemmer dette?

Relevante sykdommer/medisiner: Sosial angst

Mann, 31 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Sosial angst eller sosial fobi er noe som rammer opp til 15%; av befolkningen i større eller mindre grad. For noen er en del av disse er symptomene så sterke at de blir helt isolert og ikke tør å gå ute blant folk, mens andre har mer moderate symptomer som rødming, skjelving på hendene, kvalme eller trang til å gå på toalettet. Det er viktig å huske at angstsymptomer ofte kommer sammen med depresjoner. De fleste som lider av sosial angst har god effekt av de nyere antidepressive medisinene, de såkalte SSRI-preparatene (Selektive serotonin-reopptakshemmere), bedre kjent som "lykkepillen", men jeg forstår godt at du ønsker å forsøke en mer naturlig måte å øke serotonin på først. Kognitiv terapi av en psykolog eller psykiater er også en viktig behandlingsmetode for sosial angst.

Tryptofan er en såkalt essensiell aminosyre, som betyr at man må få den fra kosten fordi kroppen ikke kan produsere den selv. Tryptofan finnes omtrent i samme mengder i all slags proteinholdig mat. Du har helt rett i at denne aminosyren brukes i hjernen til å produsere serotonin, som er en nevrotransmitter eller signalstoff som blant annet påvirker humøret, appetitt og søvn. Flere undersøkelser viser at mange som har psykiske lidelser som depresjon og angst har et lavt serotonin nivå. Den typen anti-depressiva som hører til gruppen av SSRI-preparater (Cipramil®, Efexor®, Fevarin®, Fontex®, Nefadar®, Seroxat® og Zoloft®). virker ved å øke serotonin i hjernen. Tryptofan brukes for øvrig også til å lage niacin som er et B vitamin, i tillegg til å bygge opp proteiner i kroppen sammen med andre aminosyrer.

Tryptofan omdannes til serotonin via 5-HTP eller 5-hydroxytryptamine. 5-HTP er derfor et forstadium til serotonin. Serotonin finnes i plantain (en type grønn banan) og enkelte andre matvarer, samt kosttilskudd. Man tror at serotonin også øker ved inntak av kaffe, røyk, alkohol, sukker og sjokolade (spesielt mørk). Tilskuddet 5-HTP er ikke registrert i Norge, men man kan få kjøpt det i USA og de fleste Europeiske land, eller via internet. Tilskuddet er fra den afrikanske planten Griffonia simplicifolia som har et naturlig høyt innhold av denne serotoninforløperen. Problemet med mange helsekostprodukter er at det ikke stilles så strenge krav til disse som til legemidler og det brukes lite penger på ordentlig forskning. Det er derfor usikkert hvor stor effekt tilskuddet har og hvilke bivirkninger det eventuelt gir. Det ble imidlertid skrevet en rapport om 5-HTP nå nylig, der konklusjonen var at det ikke er funnet noen alvorlige bivirkninger, men at noen fikk diare, kvalme, oppkast, søvnproblemer, hjertebank og hodepine av å ta tilskuddet. Det ble også konkludert at det ikke finnes nok dokumentasjon for at tilskudd har noen positiv virkning, men at hvis folk velger å prøve det bør det gjøres i samarbeid med lege. De advarer også mot å bruke tilskuddet sammen med medisiner som også virker på serotonin, som for eksempel de selektive serotonin-reopptakshemmere som jeg har nevnt eller slankemiddelet Reductil.

Det stemmer at det er flere aminosyrer som kjemper om plassen for å komme gjennom barrieren fra blodet og inn i hjernen. Disse andre aminosyrene inkluderer fenylalanin og tyrosin. Når man får i seg protein fra maten i form av kjøtt, fisk, melk og melkeprodukter, egg, bønner, linser og til dels brød, pasta, ris, frukt og grønnsaker, får kroppen en perfekt balanse av disse. Hvis man begynner å ta tilskudd av en av disse, vil man risikere å få for lite av de andre. Tyrosin (som blir dannet av den essensielle aminosyren fenylalanin), lager andre viktige signalstoffer som dopamin, adrenalin og noradrenalin, samt tyroide hormon, som alle har viktige funksjoner i kroppen. I tilegg kan tilskudd av tryptofan reagere med kalsium slik at man skiller ut dette mineralet og øker risikoen for osteoporose. Vær oppmerksom på at forhøyet serotonin kan også gjøre at man blir svært trøtt.

Man kan også få kjøpt ren tryptofan tilskudd, noe som på 70tallet ble forbudt pga dødsfall og forgiftningssymptomer. Noe som heter eosinofilt myalgisk syndrom, som medfører bl.a. leddsmerter, tretthet, feber, hoste, ødemer, utslett, hårtap og nerveskader, ble også forbundet med tilskuddet. Det viste seg imidlertid at det ikke var tryptofanet i seg selv, men noe i produksjonen som førte til forurensing med kjemiske stoffer. Det er fremdeles forbudt å selge ren tryptofan i mange land, inkludert Norge. Enkelte proteintilskudd (sportspulver) inneholder tryptofan sammen med andre aminosyrer.

Siden effekten av 5-HTP ikke er vitenskapelig dokumentert og siden man ikke får kjøpt tilskuddet i Norge, kan jeg dessverre ikke anbefale deg det, men det må være opp til deg om du ønsker å prøve det. Du bør i så fall informere fastlegen din om at du tar det. Du sier ikke noe om hva du har forsøkt tidligere, men jeg vil uansett råde deg til å forsøke en samtale med en psykolog eller psykiater, før du eventuelt begynner med medisiner og tilskudd. Det er viktig at du forsøker å komme til bunns i de psykiske problemene du har, i stedet for å bare ta vekk symptomene! Det står en del artikler og svar på tidligere spørsmål om sosial angst på Lommelegen. Kanskje du kan få noen flere ideer og tips.

Lykke til!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 199,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn